Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Chov slepic / foto: shutterstock

Zákaz venkovního chovu drůbeže: Co radí krajská veterinární správa?

Již po několikáté přistoupila státní veterinární správa k vyhlášení zákazu volného chovu drůbeže.

Stalo se tak v reakci na nová ohniska ptačí chřipky a to i u drobných chovatelů. Nejde o to omezovat chovatele, ale omezit šíření této nákazy, a takovýmto způsobem je nutné k nařízení přistupovat.

Zákaz venkovního chovu znamená lockdown pro drůbež

Vzhledem k migraci ptactva, bohužel opět došlo k rozšíření nákazy ptačí chřipkou a ani chovy drobných chovatelů nejsou ušetřeni. Je třeba k tomuto zákazu přistupovat tak, že to není jen rozmar úředníků. Rozhodnutí o zákazu volného chovu drůbeže je čistě účelové z hlediska zamezení dalšího šíření nákazy.

Slepice ve venkovním chovu
Slepice ve venkovním chovu jsou minulostí – Zdroj: Shutterstock.com

Nařízení se nám přirozeně nelíbí, nicméně se respektovat musí

Po vleklých nařízeních a zákazech v souvislosti s Covid-19 jsme již poněkud alergičtí na další zákazy, to je pochopitelné, ovšem v tomto případě se jedná o nutnost. Když opomeneme sankce za nedodržení zákazu, vystavujeme své opeřence nákaze ptačí chřipkou a následnému vymření nebo likvidaci chovu.

Krajská veterinární správa radí

Pokud není možné mít drůbež například v zasíťovaném a oploceném výběhu, je nutné alespoň krmivo, napájecí vodu a stelivo mít minimálně pod přístřeškem, ideálně uvnitř drůbeží ubikace. Pravděpodobně největší riziko nese chov vodní drůbeže (kachny, husy) v kombinaci s drůbeží hrabavou (slepice).

V ideálním případě by se mělo zamezit chovaným ptákům v přístupu na vodní plochy, kde může dojít ke kontaktu s volně žijícím ptactvem. Na pozemku by se jim koupací nádoby nebo jezírka měly minimálně zastřešit.

Slepice
Slepice musí být pod střechou – Zdroj: Shutterstock.com

Můžete se ptát

Informovali jsme se u Krajské veterinární správy pro Královéhradecký kraj, jak postupovat v případě, že si nejsme jistí, jak zákazu volného chovu v některých případech vyhovět. Ředitel KVS SVS pro Královéhradecký kraj pan Aleš Hantsch nás ujistil, že chovatelé se mohou se svými dotazy obrátit na kteroukoliv veterinární správu, kde jim ochotně dotazy zodpoví. Nicméně již v samotném nařízení je jasně dané, jak svoji drůbež zabezpečit.

Přistupujme k tomuto nařízení státní veterinární správy zodpovědně a pokud možno se zdravým rozumem.

 

Zdroj:

Článek vznikl na základě rozhovoru s ředitelem KVS HK Alešem Hantschem

 

Zákaz venkovního chovu drůbeže – Co radí Krajská veterinární správa?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!