Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dítě a pes / foto: shutterstock

Když děti chtějí domácího mazlíčka

Většina rodičů se musí dříve či později potýkat s tím, jak zareagovat na přání svých dětí pořídit domů mazlíčka, zvířátko. Jak na tuto prosbu reagovat, neublížit dětem a zároveň neustupovat za každou cenu?

Když plyšák nebo panenka nestačí...

Od prvních dnů se o své děti staráme, poskytujeme jim péči, pozornost i lásku a děti se především od nás v prvních letech všemu učí. Je naprosto přirozené, že v určitém momentu začnou i ony pociťovat potřebu o něco/někoho se starat. V útlém věku se většinu věcí naučí nápodobou, a když vidí, jak se o ně staráte vy, chtějí toto prožívat také. Ne každému dítěti stačí pořídit panenku či plyšového kamaráda. Většina z nich jednou přijde domů s prosbou „Mami, tati, já chci mazlíčka.“. Stojíte poté před rozhodnutím, jestli dítěti vyhovět. Ačkoliv vám děti v prvním momentu určitě přislíbí, že se o zvířátko budou výhradně starat ony, je vám jasné, že nakonec za něj budete zodpovídat vy.

Želva jako domácí mazlíček
Želva jako domácí mazlíček – Zdroj: Shutterstock.com

Rozhodnutí dobře zvažte

S pořízením zvířete si do domu přivádíte další živou bytost, za kterou ponesete zodpovědnost. Pokud na toto nejste připraveni nebo vaše pracovní doba neumožňuje dostatek času pro péči o živého tvora, nejste povinni v tomto dítěti vyhovět. Čeká vás ale náročné vysvětlování, proč není vhodné do domu přivést mazlíčka. Naučte děti kompromisům, vysvětlete, co obnáší péče o vlastní zvíře a co vše by pro vás jeho pořízení komplikovalo. Můžete své ratolesti přislíbit, že o to častěji navštívíte zoo či farmy, aby mělo žádaný kontakt se zvířaty. Nejspíš se nevyhnete prvotnímu zklamání, ale pokud dodržíte sliby, dítě časem přestane neustále žadonit o vlastního mazlíčka.

Návštěva zoologické zahrady
Návštěva zoologické zahrady – Zdroj: Shutterstock.com

Nový člen znamená nové povinnosti

Když se rozhodnete zvířátko domů pořídit, musíte být hlavně vy dobře rozmyšlení. Musíte se připravit na to, že vám přibyde nový člen domácnosti, který přinese mnoho radosti, ale současně se spolu s dítětem o něj dalších několik let budete muset starat. Projděte si možnosti a rozhodněte se nejprve sami, jaké druhy a rasy jsou pro vás přípustné, teprve poté vše konzultujte s dítětem. Stanovte si hranice v otázce velikosti a náročnosti péče o případného mazlíčka a pak společně s dětmi vyberte svého favorita. Nastudujte si předem co vás čeká po příchodu nového člena domácnosti, vybudujte mu zázemí. Nedávejte živého tvora jako dárek pod stromeček či k narozeninám, zvíře není věc. Vysvětlete dětem, co všechno budou muset dělat pro zvířátko ony a pak se společně radujte z výběru a příchodu nového člena rodiny. Připravte se i na to, že si dítě pořízení mazlíčka může rozmyslet, jakmile mu vysvětlíte, co vše toto obnáší. Pak se musíte připravit na vaše zklamání, pokud jste se již naladili na nový přírůstek.

Kočka jako domácí mazlíček
Kočka jako domácí mazlíček – Zdroj: Shutterstock.com

Ať už jste od počátku pro či proti, vězte, že dokud nesete zodpovědnost za své dítě, je jen na vás, zda jim domácí zvíře pořídíte. Neposlouchejte narážky okolí na to, že je špatné mít či nemít mazlíčka a jak to do budoucna poznamená vaše dítě. Učte děti respektu k přírodě a zvířatům. Je přitom jedno, jestli vám k tomuto bude sloužit vlastní příklad v podobě domácího mazlíčka, anebo návštěva farmy, zoo či útulku.

 

Zdroj:

autorský článek

Když děti chtějí domácího mazlíčka

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!