Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zaměstnanec na toaletě / foto: shutterstock

V Číně se již Velký bratr dívá i na toalety zaměstnanců

Na jedné straně obhajoba zaměstnavatele, který tvrdí, že monitoring slouží k dodržování harmonogramů zaměstnanců, na druhé straně rozčílení pracovníci, jejichž intimní záběry unikly na internet. K jaké straně se přikloníte?

Prokrastinace neboli odkládání úkolů a povinností na pozdější dobu je problém, se kterým se potýká mnoho zaměstnavatelů, kteří od svých zaměstnanců vyžadují maximální produktivitu práce včetně dodržování pracovních harmonogramů a dodacích lhůt.

Místo práce brouzdání po sociálních sítích

Často se však setkávají s tím, že pracovníci tráví stále více času zíráním do svých mobilních telefonů. Vzhledem k tomu, že je tato činnost přímo na pracovišti zakázána, využívají k tomu právě koupelny a toalety, kam se chodí ukrývat před svými nařízenými. Vedení čínské společnosti proto přišlo s nápadem, jak toto chování eliminovat a zvýšit produktivitu svých pracovníků.

S mobilem na toaletě
S mobilem na toaletě – Zdroj: Shutterstock.com

Vidím tě všude!

Čínská společnost působící ve městě Xiamen v provincii Fujian se rozhodla nainstalovat do koupelen kamerové zařízení. Tímto způsobem chtěla sledovat zaměstnance a monitorovat čas, který tráví mimo pracovní prostředí. Některé záběry však brzy pronikly na internet, což odstartovalo vyšetřování celé záležitosti a přineslo společnosti výraznou kritiku z mnoha stran.

Kamerový záznam
Kamerový záznam – Zdroj: Shutterstock.com

Kontrola vs. respekt soukromí

Celé šetření vedlo k propuštění dvou zaměstnanců ze společnosti China Aviation Lithium Battery Technology Co. Ltd. Společnost své kroky obhajuje tím, že sledovací zařízení sloužila ke kontrole, zda pracovníci nekouří v koupelně. Kromě smartphonu totiž lidé na snímcích drželi i krabičku cigaret. Nejspíše šlo pouze o ospravedlnění ze strany vedení společnosti, které se dočkalo ostré kritiky uživatelů sociálních sítí. Ti poukazovali hlavně na to, že prostředí na pracoviště by mělo hlavně respektovat soukromí každého jedince bez narušování osobní intimity.

Jaký je váš názor na celou situaci? Souhlasíte, že by tímto způsobem šla zvýšit produktivita zaměstnanců, nebo absolutně odsuzujete takový zásah do soukromí?

 

Zdroj:

https://www.curioctopus.it/read/41725/azienda-cinese-installa-delle-telecamere-nei-bagni-per-controllare-le-pause-dei-dipendenti

V Číně se již Velký bratr dívá i na toalety zaměstnanců

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!