Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Strach / foto: shutterstock

Proč se často a rádi necháme ovládnout strachem?

Máte rádi horory? Fanoušků tohoto filmového žánru je skutečně velké množství. Co všechny láká na tom se u filmu bát? Proč baví diváka podlehnout strachu během filmu a leknout se při každé druhé scéně?

Bojíte se rádi?

Každý, kdo se rád dívá na horory, se rád bojí. Třeba nevědomky, ale libuje si v tom, když se mu ježí chlupy na těle, rád se leká u sledování vypjatých scén ve filmu a baví se tím, jak jsou někteří hrdinové tohoto filmového žánru naivní a nešikovní. Je tu někdo? Častá otázka zaznívající v hororech. Také vás fascinuje tato otázka, většinou dobře vyvinuté krásky, která prochází bytem a hledá domnělé nebezpečí?

Hororová scéna
Hororová scéna – Zdroj: Shutterstock.co

Co nás baví na strachu, který v nás vyvolá sledování hororu?

Je toho více. V první řadě je to pocit strachu, kdy mozek přestane na chvíli částečně rozlišovat skutečnost od fantazie, a přitom jakási podvědomá jistota toho, že jsme v bezpečí. Jak spolu tyto dvě části našeho vnímání skutečnosti u sledování hororu ,, bojují “, vyvolává to v nás napětí, které se uvolní po skončení filmu. V tu chvíli nastane v našem podvědomí úleva, která sebou odnese i část starostí a obav všedního života. Dalším důvodem, proč nás baví strašidelný žánr, je fakt, že se přesvědčujeme, že jsme chytřejší než většina postav sledovaného filmu. To je přeci příjemné uvědomovat si, že je někdo hloupější jak my.

Napětí a strach
Napětí a strach – Zdroj: Shutterstock.com

Užívejte si napětí ze sledování filmu

Ať je to tak a nebo jinak, horory se sledovaly, sledují a sledovat budou. Táhne nás ta mrazivá bojácnost, kterou hororové filmy vyvolávají. Tak proč si nedopřát trochu toho strachu v příjemné společnosti v bezpečí svého domova, když po skončení filmu zmizí ...

 

Zdroj:

https://www.mojezdravi.cz/psychika/proc-milujeme-horory-pet-duvodu-proc-se-radi-bojime-5950.html

 

Proč se často a rádi necháme ovlánout strachem?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!