Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rajčatový festival / foto: BearFotos / Shutterstock.com

Tak trochu jiné festivaly

Hudební, divadelní, gastro i filmové festivaly lákají stovky až tisíce návštěvníků. Lidé se obecně rádi baví, hledají důvody k setkáním a oslavám, což občas dává vzniknout neobvyklým festivalům. Jaké bizarní akce ve světě můžete navštívit?

Festival bahna

Ano, čtete správně. Pokud jste milovníci čistoty a neradi si ušpiníte nejen ruce, rozhodně se v červenci vyhýbejte jihokorejskému městu Boryeong nedaleko Soulu. Každý rok si zde užijete klasickou festivalovou zábavu ve špinavém kabátu. V bahně tu můžete zápasit, jezdit na člunech, lyžovat nebo se prostě pořádně umazat a to vše za zvuků hlasité hudby.

Festival bahna
Festival bahna – Zdroj: Joan Llado / Shutterstock.com

Festival stříkacích pistolí

Korejci to mají dobře vymyšlené, a tak po špinavém válení v blátě můžete v Soulu v červenci navštívit další populární festival oslavující stříkací vodní pistole. Původně zamýšlené zchlazení ve vodní bitvě s postupem let nabývalo na účastnících i slávě, a tak dnes svádíte nefalšovaný boj s roztodivnými zbraněmi na vodu po celém městě. Doplňte dostatek hudby a jídla a pravý letní festival je na světě.

Světový pohár ve hraní na vzdušnou kytaru

Vždycky jste chtěli být jako Jeff Beck nebo Jimmy Hendrix, ale hraní na struny vám nikdy moc nešlo? Nezoufejte a vydejte se v srpnu do Finska, kde můžete soutěžit v hraní na vzdušnou kytaru. Stejně jako jste to zkoušeli v dětství, v této disciplíně prostě napodobujete světoznámé kytaristy a hrajete na neviditelný nástroj.

Tradiční hudební festival
Tradiční hudební festival – Zdroj: Shutterstock.com

Podvodní hudební festival

O poznání tišší je srpnový hudební svátek na Floridě, kde jen tak v ulicích muziku neuslyšíte. Ten pravý hudební festival se zde totiž odehrává pod vodou, pro účast na něm to tedy chce neopren, brýle a kyslíkovou bombu. Muzikanti si pro tuto příležitost pořizují speciálně tvarované nástroje a společně rozezní netradiční podmořský orchestr.

Mezinárodní soutěž v mrznutí vlasů

Jak název unikátní soutěže napovídá, tento festival se odehrává v zimě a je nasnadě, že místo konání je Kanada. Abyste se mohli zúčastnit, musíte prostě ponořit hlavu pod vodu a okolní mráz pak vytvoří z vašeho vlasového porostu (u mužů i z vousů) roztodivné sochy. Porota posuzuje jak se přírodě povedlo vás ozdobit krápníky a námrazou a poté vyhlásí několik výherců.

Ledový festival
Ledový festival – Zdroj: Shutterstock.com

La tomatina a Pomerančová bitva

Na návštěvu těchto dvou festivalů se silně doporučuje přibalit s sebou pláštěnku. Rajčatová bitva La Tomatina ve Španělsku vás v srpnu přivítá létajícími rajčaty a všude v ulicích města Bunol se to hemží účastníky špinavými od hlavy až k patě. Nejinak pořídíte v únoru v italském městě Ivera, kde probíhá obrovská citrusová válka. Vskutku nevídaná rekonstrukce bitvy z dob napoleonských bojů.

Ne všude však jídlem plýtvají, jestli si chcete jídlo vychutnat spíše na talíři než ho odklízet ze svých svršků, zkuste třeba Česnekový festival v Kalifornii, Pizzafest v Itálii či francouzský Salón čokolády. Nemusíte ani cestovat příliš daleko a v sousedním Německu si zcela jistě užijete některý z Oktoberfestů. Ať už se vydáte za hranice, nebo zůstanete doma a vylovíte některý festival z českého rybníčku, hlavně si ho užijte a snad vám na hlavě nepřistane žádný nechtěný suvenýr.

 

Zdroje:

https://www.farandwide.com/s/food-festivals-f96ac3ee391840e2

https://www.headout.com/blog/unusual-festivals-in-the-world/

https://www.hostelworld.com/blog/24-weird-and-wonderful-festivals-from-around-the-world/

https://theculturetrip.com/europe/united-kingdom/articles/the-13-most-unusual-festivals-in-the-world/

 

Tak trochu jiné festivaly

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!