Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Karnevalové kostýmy / foto: shutterstock

Vyrobte si vlastní masky na maškarní, masopust i karneval

Únor a březen se nesou ve znamení různých slavností v maskách. Karnevaly a maškarní plesy pro děti i dospělé ožívají všelijakými kostýmy v čele s oblíbenými postavami z komiksů a pohádek.

Chystáte se na kostýmovou párty vyrazit a chcete zvolit originální převlek? Pusťte se do tvoření a překvapte tvořivostí i maskou.

Chce to nápad

Pro začátek to bude chtít nápad. Chcete věrně napodobit svou oblíbenou osobnost či charakter z filmu nebo seriálu? V tom případě bude inspirace jasná, stačí najít dostatek fotek, abyste si utvořili představu, jak má výsledný výtvor vypadat. Netoužíte se převtělit do žádné postavy a rádi byste ohromili zajímavým kostýmem? Může vám být nápomocný internet, najdete zde spoustu zajímavých nápadů na poutavé vlastnoručně vyrobené obleky. Nebo se prostě rozhlédněte kolem sebe a vyberte třeba běžné předměty denní potřeby. Důležité je si i určit, jestli půjdete sami nebo zvolíte skupinový či párový kostým.

Karnevalové převleky
Karnevalové převleky – Zdroj: Shutterstock.com

Dvakrát měř, jednou řež

Už víte, co to bude? Skvěle! Teď stačí shromáždit vše potřebné a pustit se do díla. Podívejte se na věc či osobnost, která vás k výrobě inspirovala a sežeňte si vše potřebné, abyste co nejvěrněji napodobili předlohu. Nepřeceňujte ani nepodceňujte své síly. Přizpůsobte si tvoření svým schopnostem. Pokud například nejste fanouškem šití, využijte místo toho sponkovačku, lepidlo, tavnou pistoli nebo třeba zažehlovací lemovačku. Cokoliv, co vám pomůže dvě látky udržet u sebe bez použití jehly a nití. Spoustu komponentů dnes koupíte už vcelku. Velkým pomocníkem je karton a alobal, se kterými zvládne pracovat i dítě, a ze kterých se dají vytvořit věrné kopie většiny předmětů.

Bez návodu ani ránu?

Pokud nevěříte vlastní představivosti a hodil by se vám kompletní návod, využijte všemocného internetu. Google, Pinterest, Instagram i další platformy jsou plné inspirace. Chcete-li co nejširší portfolio, hledejte klíčová slova v angličtině. Volte spojení podle toho, jaký kostým si chcete vybrat. Ke spojení „DIY costume“, které vám prostě vyhledá ručně vyráběné kostýmy, si přidejte přívlastky „funny“, když budete chtít oslnit vtipem, „cute“, pokud chcete být spíše roztomilí či jiné.

Masopustní veselice
Masopustní veselice – Zdroj: Milan Sommer / Shutterstock.com

Pár tipů na konec

Jestli v průběhu výroby zjistíte, že se vše nedaří podle plánu, vždy se dá koupit kostým hotový nebo požádejte někoho v okolí a svěřte mu svoji představu do realizace. Jestli máte převlek již vytvořený a nenacházíte odvahu na to si jej obléknout, najděte si někoho do páru nebo do skupiny a užijte si karnevalovou zábavu společně. A nakonec, pokud vytváříte maškarní oblečení pro své dítko a ono si na poslední chvíli rozmyslí účast, nenuťte jej. Maškarní má být přeci hlavně zábava!

 

Zdroj:

Autorský článek

Vyrobte si vlastní masky na maškarní, masopust i karneval

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!