Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kostičky LEGO / foto: Tinxi / Shutterstock.com

Fenomenální nápad jménem LEGO

Na světě byste asi nenašli moc lidí, kteří alespoň někdy nezaslechli o světoznámé stavebnici LEGO. Tato dánská skládačka hravě předčila všechny své předchůdce a co více, zatím nenašla pokořitele ani mezi o poznání mladšími, modernějšími stavebnicemi.

Klíčový nápad se zrodil v hlavě dánského vynálezce hraček. Ole Kirk Christiansen začal v roce 1932 s výrobou dřevěných hraček a o 17 let později pak světlo světa spatřila první plastová lego kostička. Své jméno stavebnice dostala po slovním spojení „leg godt“, které lze volně přeložit jako „dobrá hra“. A od svého vzniku až do současnosti LEGO dokazuje, že je to opravdu dobrá hra pro každou věkovou kategorii.

Legohrátky
Legohrátky – Zdroj: Shutterstock.com

To, co původně vzniklo jako snaha rozšířit trh s hračkami pro děti, se o pár let později proměnilo v oblíbenou kratochvíli dětí i dospělých. Rodina Christiansenových si nechala revoluční nápad patentovat a zaručila si tak doživotní bohatství.

LEGO kostičky jsou sice na jednu stranu velice originální, zároveň jsou však téměř všechny řady těchto stavebnic kompatibilní a můžete neustále objevovat nové a nové sestavy a stavby. Dokonce i kdybyste v rodinném vlastnictví nalezli některou z původních kostek, pasovala by vám i k její moderní vzdálené sestřenici.

Masivní úspěch LEGA není jen v obrovském prodeji a neustálém rozšiřování nabídky. LEGO je také úspěšným zaměstnavatelem, který pod svými křídly drží na 17 000 pracovníků po celém světě včetně těch, kteří obstarávají chod LEGOLANDŮ. Není tak ani divu, že z jejich dílny pochází největší množství vyrobených pneumatik za rok. Maličké gumy na vozidla se vyrábí v neuvěřitelném množství 306 milionů za rok.

Legoland v Británii
Legoland v Británii – Zdroj: Shutterstock.com

LEGO figurky pak s trochou nadsázky tvoří největší lidskou populaci na světě. Plastoví lidé osídlují naši zemi v počtu přesahujícím 4 biliony. Dánská stavebnice je dokonce tak rozšířená, že kdybychom chtěli kostičky přepočítat na celkový počet obyvatel naší země, vycházelo by 80 kostek na osobu. A s takovou popularitou už se soupeří opravdu těžko.

 

ZDROJE:

https://www.britannica.com/topic/LEGO

https://www.encyclopedia.com/economics/economics-magazines/lego-grou

https://www.funkidslive.com/learn/top-10-facts/top-10-facts-about-lego/

https://www.natgeokids.com/uk/kids-club/entertainment/general-entertainment/ten-top-lego-facts/

Fenomén LEGO

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!