Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stárnutí pleti / foto: shutterstock

Chyby, které urychlují stárnutí

Kdo by nechtěl být stále mlád? Přání mnohých z nás. Zpomalit proces stárnutí lze, jen je třeba se vyvarovat chyb, které mnozí děláme, ať už vědomě či nikoliv.

Toužíme vypadat stále mladě a bez vrásek. Vypadat svěže i v pokročilém věku je možné. Postačí, když si dáte pozor na jisté návyky a chyby, které urychlují proces stárnutí. Ano, geny do jisté míry ovlivňují stárnutí, ale věřte, že mnohem více záleží na životním stylu a událostech.

Nevhodná skladba jídelníčku

Špatné stravování a nevhodně zvolená strava jsou takřka zaručeným způsobem, jak stárnout rychleji. Ideální je konzumovat potraviny, které jsou velmi blízko stavu, v jakém byly sklizeny, tj. nezpracované potraviny, jako jsou celozrnné výrobky, zelenina, ovoce. Mezi omlazující potraviny patří ty, které obsahují vysoké množství vitamínu C, jenž je jeden z hlavních antioxidantů v lidském organismu. Rovněž dostatek vitamínu B12 má pozitivní vliv na zdraví. Naopak se vyvarujte nadměrnému množství soli, konzumaci cukrů, alkoholu, tučným pokrmům, uzeninám apod.

Nezdravá strava přispívá stárnutí
Nezdravá strava přispívá stárnutí – Zdroj: Shutterstock.com

Nekvalitní spánek a stres

Pokud budete spát málo hodin, neklidně, často se v noci budit, bude trpět celé vaše tělo. Na základě odborných studií bylo prokázáno, že nedostatek spánku zvyšuje riziko rakoviny, obezity a dalších zdravotních komplikací. K tomu se nekvalitní spánek odrazí i na špatném stavu vaší pleti. Stejně tak nadbytek stresu má negativní vliv na každého z nás. Urychluje proces stárnutí. Rovněž tak úzkost či přepracovanost mají špatný vliv na stav pleti. Jedinou účinnou zbraní je, co možná nejvíce se vyhýbat stresovým situacím.

Neaktivita neboli lenost

Pasivita, nečinnost, lenost. Nazvěte si to, jak chcete. Zkrátka neaktivní a sedavý způsob života má negativní vliv. Snižuje kvalitu života, a především zvyšuje riziko řady onemocnění. Pohyb vás nebaví? Nemáte na něj čas? Stačí aktivitu zakomponovat do běžného života, tj. místo výtahu použijte schody, z práce jděte pěšky, vstávejte častěji od pracovního stolu apod. I taková práce na zahradě nebo některé domácí práce jsou dobrou aktivitou.

Aktivní pohyb jako klíč k úspěchu
Aktivní pohyb jako klíč k úspěchu – Zdroj: Shutterstock.com

Syndrom zlomeného srdce a ztráta blízké osoby

Situace, které mají negativní vliv a nelze je ovlivnit. Úmrtí v rodině, zejména pak partnera, má negativní vliv, který však jde hůře ovlivnit. Dalším problémem s úmrtím je syndrom tzv. zlomeného srdce. Někdy to může přerůst v deprese. Včasná léčba pomůže duševnímu i fyzickému zdraví.

 

Zdroje:

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/proc-rychleji-starneme.A160912_094109_zdravi_pet

https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-co-vsechno-zpusobuje-ze-po-psychicke-i-fyzicke-strance-starnete-rychleji-40373783

Chyby, které urychlují stárnutí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!