Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Oční kontakt / foto: shutterstock

Síla očního kontaktu: Pohled je důležitější, než si myslíte!

Ať si to uvědomujeme, nebo ne, oční kontakt je jeden z nejsilnějších nástrojů lidské komunikace. Z pohledu do očí lze toho totiž někdy překvapivě o druhých zjistit mnohem více, než ze samotného rozhovoru.

Určitě si dokážete vybavit pocit, jak na vás zapůsobil někdo, kdo se vám zpříma podíval do očí a naopak, jak je zvláštní, pokud se vám někdo pohledem vyhýbá. Oční kontakt je klíčový pro budování důvěry a respektu mezi lidmi. Když se díváme druhému do očí, ukazujeme mu, že ho bereme vážně a že si vážíme jeho názoru. Oční kontakt také pomáhá vytvářet empatii a porozumění mezi lidmi. Když se díváme do očí někomu, kdo je smutný, radostný nebo naštvaný, dokážeme lépe pochopit jeho pocity a reagovat na ně vhodně.

Oční kontakt
Oční kontakt – Zdroj: Shutterstock.com

Často se dívat do očí stydíme

Lidé, kteří praktikují oční kontakt, působí na druhé sebevědoměji a jsou úspěšnější ve vyjednávání. Je ovšem častým jevem, že mnoho lidí se cítí velmi nepříjemně nebo se stydí, když by se měli druhému dívat do očí. Je to ale velká škoda, protože si tím zbytečně ubíráme ze svého dojmu na ostatní. Často také máme tendenci dívat se jinam, když přemýšlíme nebo hledáme slova, což působí příliš nejistě. Klíčové hlavně je najít správnou míru očního kontaktu, která není ani příliš intenzivní ani příliš slabá. Rozhodně byste neměli působit tak, že druhého hypnotizujete. Obecně platí, že bychom se měli dívat druhému do očí asi 60-70 % času hovoru.

Oči jsou oknem do duše
Oči jsou oknem do duše – Zdroj: Shutterstock.com

Lze se to naučit?

Naučit se dívat druhým lidem do očí je tedy velmi prospěšné pro naše mezilidské vztahy a komunikaci a jako každou dovednost si lze i tento komunikační nástroj osvojit cvičením a tréninkem. Můžete třeba začít tím, že si budete všímat očního kontaktu u ostatních lidí a zkoušet ho napodobovat. Pro inspiraci si také všímejte, jak využívají oční komunikaci herci ve filmu. Můžete také cvičit s přáteli nebo rodinou a požádat je o zpětnou vazbu. Nebo cvičte i sami se sebou před zrcadlem nebo kamerou.

 

Zdroj:

https://psychologieprokazdeho.cz/sila-ocniho-kontaktu/

Síla očního kontaktu: Pohled je důležitější, než si myslíte!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!