Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Matka s dítětem v restauraci / foto: shutterstock

Dětem a matkám vstup zakázán

Objevují se restaurace, kavárny a jiná veřejná místa, kam majitelé zakazují vstup s dětmi. Někde to kulantně zabalí do informační roviny a doporučí do prostoru s dětmi nevstupovat, jinde se toho nebojí vůbec a rovnou vstup zakážou.

Kam s dětmi ano a kam už ne?

Otázka, na kterou skutečně není jednoduché odpovědět. Ve své podstatě by se dalo říct, že záleží na tom, kdo má na danou otázku odpovědět. Pokud respondenty budou matky malých dětí, odpověď bude ve většině případů taková, že děti v doprovodu rodičů přeci mají právo jít kamkoliv a že neexistuje relevantní důvod jim vstup zakazovat. Pokud se budete ptát někoho, kdo děti nemá, nebo je má dávno odrostlé, budou již odpovědi rozdílné. S největší pravděpodobností budou převažovat odpovědi souhlasné se zákazy vstupu pro dětskou drobotinu.

Při romantické večeři je dětský křik na obtíž
Při romantické večeři je dětský křik na obtíž – Zdroj: Shutterstock.com

V mnoha případech si to dělají rodiče

Děti jsou děti a nikdo nemůže očekávat, že vydrží sedět hodinu nehnutě a potichu. Pokud ale rodiče nezastávají některý z nových supermoderních trendů, že dítě je osobnost a nemá se nijak ve svých projevech omezovat, dá se ukočírovat. S dítětem potom můžete navštívit restauraci, muzeum, koncert a další veřejná místa bez toho, aniž by vás ostatní pohledem zabíjeli, nebo vás rovnou vyvedli. Rodiče by měli odhadnout, co je pro jejich ratolesti vhodné a co ne. Měli by odhadnout, jak dlouho vydrží v klidu tak, aby nehrozila ostuda, nebo ještě něco horšího.

Problém ovšem je, že někteří rodiče ve své benevolenci při výchově dávají dětičkám prostoru tolik, že nejeden nezávislý pozorovatel pojmenuje jejich roztomilé dítko spratkem. Za to vlastně nemůžou děti, ale rodiče.

Děti své emoce ještě nemají pod kontrolou
Děti své emoce ještě nemají pod kontrolou – Zdroj: Shutterstock.com

Někomu děti vadí, jinému ne

Jsou situace a prostory, kde je to s dětmi komplikovanější, ale vše záleží skutečně na celkovém přístupu. Na tolerantnosti okolí a na zdravém rozumu každého rodiče. Tam, kde se zákaz vstupu dětí objeví ( myslíme tím jinde pro děti běžně přístupná místa), je to čistě věc majitele. Majitel tím riskuje, že přijde o zákazníky. Zároveň má šanci, že získá nové, kteří uvítají klid od dětského žvatlání a dalších projevů. Je to každého rozhodnutí a nezbývá, než ho respektovat.

 

Zdroj:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/bistro-deti-zakaz-vstupu-restaurace.A230327_093315_domaci_ivos

Dětem a matkám vstup zakázán

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!