Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dehydratace / foto: shutterstock

Dehydrataci organismu není radno podceňovat, hrozí nejen v létě a při sportovních aktivitách

Dodržovat pitný režim je třeba po celý rok, a nejen v létě. Jak poznat, že málo pijete a hrozí vám dehydratace? Co s tím udělat?

S létem a zejména tropickými teplotami je vždy více apelováno na dodržování pitného režimu. Ano, v letním období a zejména v horkých dnech je třeba zvýšit příjem tekutin, nicméně riziko dehydratace hrozí po celý rok. Dodržovat pitný režim je třeba neustále, a nejen v létě.

Pitný režim
Pitný režim – Zdroj: Shutterstock.com

Co způsobuje dehydrataci

Jde o stav, kdy ztratíte více tělesných tekutin, než můžete nahradit pitím nápojů či konzumací potravin, které jsou bohaté na vodu. O tekutiny přicházíte například pocením, chozením na toaletu, a dokonce i v noci, když dýcháte ústy. Stejně tak některé léky mohou umocňovat dehydrataci. Také některé činnosti a věci, které děláte, mají dehydratační účinek, jako je například konzumace kofeinu, alkoholu, ale také intenzivní trénink, po kterém nedoplníte potřebné tekutiny.

Časté pití kávy může způsobit dehydrataci
Časté pití kávy může způsobit dehydrataci – Zdroj: Shutterstock.com

Dehydrataci může podlehnout každý, a to bez rozdílu věku. Nicméně nejvíce ohroženou skupinou jsou staří lidé a děti. Lidský mozek potřebuje ke správnému fungování hydrataci, a tak i malé snížení hladiny může mít negativní vliv na výkonnost, koncentraci.

Symptomy, které značí dehydrataci

Žízeň je klíčovým příznakem dehydratace. Zatímco pro někoho je to zřejmý signál, tak třeba starší lidé si ho nemusejí tolik všímat. Mezi další signály patří změna barvy moči, která je žlutá, oranžová, či dokonce světle hnědá, jakožto i méně časté chození na toaletu. Mezi varovné ukazatele patří bolest hlavy, mdlá pleť, malátnost, únava, potíže se soustředěním.

Jak léčit dehydrataci

I když odpověď je jednoduchá, neboť léčit dehydrataci je třeba vodou, tak je nezbytné vědět jak. Vše se odvíjí od vážnosti dehydratace. V případě mírné dehydratace postačí pozvolné doplnění tekutin. Základem je voda, ale dobrou službu prokáže i voda ochucená čerstvým plátkem citronu, pomeranče, limetky apod. Závažnější případy je vhodné řešit pod dohledem lékaře.

Nejlepším řešením je předejití aneb prevence, která spočívá v pravidelném pití v průběhu celého dne. Stejně tak v případě pobytu venku v horkých dnech, při zvýšené fyzické námaze nebo po cvičení je nezbytné navýšit pitný režim a doplnit více tekutin.

 

Zdroje:

https://www.vogue.cz/clanek/beauty/health-fitness/hannah-coates/jak-poznate-ze-jste-dehydrovani-a-co-s-tim-muzete-udelat

https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-podle-ceho-poznat-ze-jste-dehydratovani-40434394

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dehydratace

Dehydrataci organismu není radno podceňovat

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!