Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Smrt a odpoutání duše / foto: shutterstock

Své tělo můžete po smrti darovat lékařské vědě

Pokud chcete, můžete za svého života darovat své tělo vědeckým účelům. Přesněji řečeno, po vaší smrti dostane vaše tělo k dispozici Ústav anatomie a studenti medicíny využijí vaše tělo pro výukové účely.

Mnoho lidí neví, že své tělo může darovat

Ústav anatomie slouží ke vzdělávání nových lékařů a lékaři zde zkoumají nové léčebné postupy různých onemocnění a zranění. Toto vše by nebylo možné bez toho, aniž by to bylo možné vyzkoušet si to takzvaně na nečisto, respektive přímo na těle člověka. A k tomuto účelu využívá Ústav anatomie těla dárců.

Lékařská věda
Lékařská věda – Zdroj: Shutterstock.com

Kdo se může stát dárcem?

Dárcem se vlastně může stát kdokoliv. To, zda bude zrovna jeho tělo využito, záleží na několika aspektech. Anatomickým studiím těl nevadí, pokud dárce zemře například na rakovinu, ale není možné využít tělo dárce, který zemře při nehodě nebo násilnou smrtí. Tato těla musí projít pitvou a pro studii jsou tak již nevhodná. Rovněž Ústav anatomie vyloučí těla dárců, kteří zemřou na prudce nakažlivou nemoc.

K výukovým účelům se přijme přibližně jen dvacet až třicet procent těl dárců, říká přednosta Ústavu anatomie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy David Kachlík.

Darování těla pro vědecké účely
Darování těla pro vědecké účely – Zdroj: Shutterstock.com

Jak je to s pohřbem, když je tělo darované?

Pohřeb proběhne bez těla. Později můžou pozůstalí obdržet urnu s popelem. Rodina zemřelého může využít pietního místa v areálu teoretických a preklinických ústavů v Plzeňské ulici. Na vysazené lípě srdčité jsou zavěšené lístečky se jmény dárců.

Pokud chcete své tělo darovat k účelům vzdělávání v oblasti anatomie, je to jednoduché. Vyplněním třech tiskopisů formuláře, potvrzením podpisu a odesláním do Ústavu anatomie. Na webových stránkách zmiňovaného institutu naleznete i podrobnější informace.

 

Zdroj:

https://anatomie.lf2.cuni.cz/darcovstvi-tel

 

 

Své tělo můžete po smrti darovat lékařské vědě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!