Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Děti a práce / foto: shutterstock

Z rodiče na plný úvazek zpátky do pracovního sedla

Návrat do práce po rodičovské „dovolené“ může být stresující a náročný. Zatímco před dětmi si člověk dělal starosti jen o pracovní povinnosti a koordinaci svého vlastního času, nyní začíná pravý kolotoč rodinného managementu.

Zmapování terénu

Blíží se vám konec rodičovské a budete se vracet do předchozího zaměstnání? Pokud ano, pak máte o starost méně a alespoň jedna jistota v podobě známého pracovního prostředí vám zůstává k dobru. Zkuste ještě před návratem zkontaktovat bývalé a současně budoucí kolegy a zjistěte, co se během vaší nepřítomnosti třeba změnilo. Kdo je připraven, není překvapen.

Nemáte kam se vrátit? Nevadí, místo se pro vás určitě dříve či později najde. Nechcete či nemůžete-li být dlouho bez jakéhokoliv příjmu, začněte se po nové práci poohlížet včas, klidně půl roku i rok dopředu. Nemusí se vám například nabízené pozice pozdávat nebo na pohovorech zjistíte, co bude pro vás nejvhodnější – jaký typ úvazku, benefity i náplň práce.

Pracovní pohovor
Pracovní pohovor – Zdroj: Shutterstock.com

Trpělivost růže přináší

A v této situaci to platí několikanásobně. Mějte trpělivost při hledání práce i při návratu do pracovního prostředí. Je přirozené, že rozjezd nemusí být tak plynulý, jak jste si představoval/a a minimálně první měsíc si budete ve firmě připadat jako v Jiříkově vidění.

Dejte si velký pozor, aby vám nervy neujely před dětmi a hlavně kvůli nim. Uvědomte si, že malé děti čeká obrovská změna také. Z domácího prostředí, kde byly zvyklé trávit čas se svými blízkými, nyní většinu bdělého času stráví s cizími dětmi a učitelkami. Vysvětlujte, proč tomu tak je, a snažte se volný čas poté trávit společně, aby měly nástup do škol a školek lehčí.

Nenechte se podceňovat ani přeceňovat

Mnozí zaměstnavatelé mají pocit, že zaměstnávají superlidi. Nejlépe byste měli zvládat práci na plný úvazek, teprve poté vyzvednout děti a rozvézt je po kroužcích, a když budou ratolesti nemocné, ať se pohlídají samy. Pokud nechcete vše přizpůsobit zaměstnání a děti umístit do školek a pak po příbuzných, řekněte to hned a na rovinu. Nedělejte si zle a nepřeceňujte se. Jednou stejně budete muset rozhodovat, jestli dítěti „dovolíte“ kroužek a odejdete z práce dřív, nebo ho v tomhle ohledu zklamete a podřídíte se šéfovi.

Pokud můžete a chcete, dohodněte si jasné podmínky nebo si přizpůsobte svůj úvazek. Děti by měly být důležitější než spokojený šéf s vyhořelým zaměstnancem.

Jak skloubit mimoškolní aktivity a práci?
Jak skloubit mimoškolní aktivity a práci? – Zdroj: Shutterstock.com

S úsměvem jde vše lépe

Tato otřepaná fráze se může zdát jako klišé, ale koneckonců je dlouhodobě platná. Před dětmi na sobě nenechejte znát, že jste nesví, smutní či unavení, hlavně když je zrovna odvádíte pryč. Nechte tyto negativní pocity a emoce odplout třeba při meditaci, ve vaně nebo se uklidněte klidně tabulkou čokolády. Zbavte se strachu a smutku a zkuste se na svět, práci, šéfa i děti usmívat. Vždyť o nic tak hrozného se nejedná.

 

Autorský článek

 

Z rodiče na plný úvazek zpátky do pracovního sedla

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!