Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hřbitovní anděl / foto: shutterstock

Jsou tu Dušičky, památka na zesnulé

Na druhého listopadu vychází Památka zesnulých, lidově Dušičky. V zemích s křesťanskou tradicí se tento svátek slaví již od desátého století.

Historii má tak vskutku dlouhou. Na tento svátek vzpomínáme na naše zemřelé a hroby se zdobí květinami a hořícími svíčkami.

Dušičky versus Halloween

V naší zemi je zakořeněný podzimní svátek Dušičky, který je provázen spíše pochmurnou náladou, kdy navštěvujeme hřbitovy a hroby našich blízkých, kteří již nejsou mezi námi. Naproti tomu anglosaský svátek Halloween, který se k nám dostává ze západu a již si našel své fanoušky, je spojen s veselým rejem masek a dlabáním dýní.

Dušičky máme druhého listopadu a uctíváme tímto svátkem naše drahé zesnulé. Vzpomínáme a navštěvujeme jejich hroby.

Halloween je oproti tomu svojí historií mnohem mladší svátek, ale také vychází z pohanských tradic. Strašidelné kostýmy a rozzářené vydlabané dýně měly zahnat zlé duchy.

Typické halloweenské dýně
Typické halloweenské dýně – Zdroj: Shutterstock.com

Tradice Dušiček

Ke svátku Dušiček se pojí mnoho tradic, která třeba ani neznáte. Plamen svíčky, kterých se v tento den na hřbitovech rozhoří, více než kdy jindy symbolizuje věčný život a svítí na cestu zbloudilým duším. Také se říká, že pokud na dušičky prší, tak je to proto, že duše zemřelých oplakávají své hříchy. Hodně se peklo dušičkové pečivo, do lamp na svícení se místo oleje dávalo máslo, aby si duše z očistce mohly ošetřit spáleniny, a pozůstalí v den Dušiček pili sklenici mléka, aby ochladili duše v očistci. Do vydlabané řepy se vyřezávaly obličeje a až nápadně to připomínalo dnešní halloweenské dýně.

Na své zemřelé vzpomínáme

Na Dušičky se hřbitovy topí ve světle svíček a hroby jsou bohatě zdobené květinami, věnci a třeba chryzantémami v květináčích.

Bohužel, velké množství návštěvníků hřbitovů, kteří přijedou na hřbitov autem, nahrává zlodějům, nezapomeňte si tedy auto zamknout, i když se od něho vzdálíte jen na chviličku.

Rovněž si dejte pozor na zvýšený silniční provoz kolem hřbitovů a pamatujte na to, že na silnice v tuto dobu vjedou i takzvaní sváteční řidiči, takže větší obezřetnost je na místě.

Pokud se na hřbitov z jakéhokoliv důvodu nevypravíte, a přesto byste rádi uctili památku svých zesnulých, věnujte jim tichou vzpomínku, případně si doma zapalte svíčku.

 

Zdroj:

https://pres.upmedia.cz/publicistika/halloween-nebo-dusicky-v-cem-je-rozdil#:~:text=Dalo%20by%20se%20tedy%20%C5%99%C3%ADci%2C%20%C5%BEe%20jak%20Halloween%2C,ve%20zp%C5%AFsobu%20slaven%C3%AD%20a%20samoz%C5%99ejm%C4%9B%20v%20datu%20kon%C3%A1n%C3%AD.

Jsou tu Dušičky, památka na zesnulé

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!