Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Potraviny v mrazáku / foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Konec plýtvání potravinami. Ročně můžete ušetřit i několik tisíc

Vzrůstající ceny potravin nutí domácnosti šetřit, kde se dá. Přesto se po celém světě ročně vyhodí zhruba 1,3 miliardy tun potravin. Jak takovému plýtvání zamezit?

Pečivo nevyhazujte

Chodíte denně pro čerstvé pečivo, a to starší nesnědené vyhazujete? To je chyba. Stačí, když ho budete správně skladovat – papírové či látkové sáčky ho udrží déle čerstvé. Pokud víte, že nakoupené množství nespotřebujete, klidně ho zamrazte, v mrazáku vydrží až tři měsíce. A když se přeci jen stane, že pečivo ztvrdne, udělejte z něj domácí strouhanku.

Starší pečivo lze výhodně zužitkovat
Starší pečivo lze výhodně zužitkovat – Zdroj: Shutterstock.com

Koření hned přesypte

Když nakupujete koření, po otevření ho ihned přesypte do skleněných uzavíratelných nádob. Pokud ho totiž budete uchovávat v sáčku, ve kterém jste ho zakoupili, velice rychle ztratí chuť i vůni. Navíc se nemusíte bát vlhkosti. Podobně byste měli postupovat u jakýchkoliv sypkých potravin, jako jsou mouky, ovesné vločky nebo těstoviny.

Co s masem?

Pokud rádi pečete maso, ať už v troubě nebo na grilu, zbytek zabalte do čistého a nepoužitého alobalu. Vydrží chutné a šťavnaté. Klobásy a uzeniny zase vydrží déle poživatelné, pokud je nakrájíte na plátky, mezi každý z nich vložíte omytý list zeleného salátu a uzavřete v plastové nádobě, kterou dáte do lednice. Čerstvé maso, které nezkonzumujete, je samozřejmě nutné co nejdřív zamrazit.

Zamražené maso
Zamražené maso – Zdroj: Shutterstock.com

Zužitkujte všechno

Vyhazovat nemusíte ani potraviny, které se obvykle nejí. Věděli jste například, že listy ředkviček se dají dusit stejně jako špenát? Osmažené slupky brambor či zeleniny zase chutnají jako kupované chipsy. Z petrželové nebo mrkvové nati bude výtečné pesto a když oloupané citrusové slupky namočíte na pár dnů do bílého octa, vyrobíte si voňavý univerzální čisticí prostředek.

I při sebelepším plánování se občas stane, že přeci jen nějaká potravina zbyde. Proto se hodí natrénovat několik receptů „ze zbytků“, kde je zpracujete. Například ze zamražených zbytků zeleniny bude skvělý vývar.

 

Zdroj:

https://www.avcr.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/Plytvani-jidlem-vice-nez-miliarda-tun-potravin-se-kazdy-rok-vyhodi/

https://egoman.cz/plytvani-potravinami-muze-skoncit-jeste-dnes-naucte-se-triky-diky-kterym-vydrzi-dlouho-cerstve/

https://www.czechzerowaste.cz/post/166959917733/7-6-tip%C5%AF-jak-kone%C4%8Dn%C4%9B-p%C5%99estat-pl%C3%BDtvat-j%C3%ADdlem

Konec plýtvání potravinami. Ročně můžete ušetřit i několik tisíc

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!