Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Žaludy / foto: shutterstock

Doba sběru žaludů. Vyrobte si z nich zdravou a chutnou žaludovou kávu

Podzim je ve znamení sběru nejen kaštanů, ale také žaludů. Ty neslouží jen jako krmivo pro lesní zvěř. Žaludy mají pozitivní vliv i na naše zdraví. Jak si z nich připravit lahodnou kávu?

Žaludy patří rozhodně mezi dary přírody, které stojí za pozornost. Mají prospěšný účinek i na naše zdraví. Vypravte se do přírody na sběr žaludů a udělejte si z nich zdravou a lahodnou kávu.

Káva z žaludů
Káva z žaludů – Zdroj: Shutterstock.com

Žaludy z pohledu stravitelnosti a využití

Dříve, když na lid dopadala nouze a bída, žaludy byly součástí běžné obživy. Dělala se z nich mouka, ze které se pekl chleba. Ze žaludů se dělala i kaše. Lidé kdysi žaludy konzumovali vařené i dokonce syrové. Postupem času se začaly objevovat názory, že jsou žaludy pro náš organismus špatně stravitelné a jedovaté. Odborníci s tímto tvrzením nesouhlasí a vyvracejí je. Lépe řečeno, jsou zastánci teorie, že žaludy bez úpravy se ke konzumaci nedoporučují. Zatímco v upraveném stavu mají blahodárné účinky na lidský organismus.

Zdravotní benefity nasbíraných žaludů

Jsou ceněné pro vyšší obsah draslíku, železa, jakožto vitamínů A, B, E, stejně tak jsou bohaté i na minerály. Díky tomu mají řadu zdraví prospěšných účinků. Které to jsou? Mají zejména vliv na zlepšení celkového zdraví a kondici střev, pomáhají při průjmu i zácpě, snižují špatný cholesterol i krevní tlak, mohou působit i coby prevence proti cukrovce a srdečním chorobám, vyživují vlasy, posilují nehty.

Dubový strom
Dubový strom – Zdroj: Shutterstock.com

Jak na přípravu domácí kávy zvané žaludovka

Nasbírejte cca kilo žaludů. Doma je rozložte, nechte vysušit, díky tomu se budou lépe loupat. Vyloupané žaludy rozpulte, vložte do mísy, zalijte vodou a nechte vylouhovat. Tím se eliminuje hořkost. Je tak vhodné vodu měnit 2 × denně a postupovat takto 3 až 4 dny. Jakmile budete mít hotovo, tak nechte žaludy oschnout, rozprostřete na plech a opražte je při teplotě 220 °C, a to zhruba 45 minut. Sem tam můžete směs promíchat, aby se vám nespálila. Výslednou směs umelte. Můžete na to použít strojek na maso nebo mixér. Umletou směs nasypte do dózy.

Na 1 hrnek kávy použije 1,5 čajové lžičky žaludové kávy (směsi) a zalijte horkou vodou. Můžete dochutit skořicí, kardamomem, mandlovou smetanou. Mletou žaludovou směs můžete rovněž použít do překapávače a nechat překapat jako klasickou mletou kávu. Vzhledem k tomu, že žaludová káva neobsahuje kofein, je vhodná i pro ty, kteří mají vyšší krevní tlak.

 

Zdroje:

https://babinet.cz/clanek-28791-opomijene-zaludy-jsou-plne-vlakniny-a-antioxidantu-zlepsuji-zdravi-strev-a-snizuji-riziko-chronickych-onemocneni.html

https://www.celostnimedicina.cz/jak-si-uchystat-pravou-zaludovku/

Doba sběru žaludů. Vyrobte si z nich zdravou a chutnou žaludovou kávu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!