Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Černý pátek / foto: shutterstock

Black Friday: Chaos, nákupní šílenství a ne vždy férové slevy

Black Friday je spojený s velkými slevami a již tradičně bývá velkým marketingovým tahem obchodníků před Vánoci. I u nás jsme si na očekávané slevové akce na konci listopadu zvykli. Jaký je vlastně původní význam tohoto dne?

Black Friday se označuje den po Díkuvzdání, kdy se v USA a dalších zemích konají velké slevové akce. Jedná se vždy o čtvrtý pátek v listopadu. Původ tohoto fenoménu není úplně jasný, ale existuje o něm několik teorií.

Jak vznikl Black Friday?

Jedna teorie spojuje Black Friday s dopravním kolapsem, který pravidelně nastával v den po Díkuvzdání, kdy se lidé vraceli z návštěv příbuzných nebo vyrazili na nákupy. Tento význam se poprvé objevil v 60. letech 20. století ve Filadelfii, kde policisté používali tento termín pro popis chaosu na silnicích a zvýšené kriminality.

Další známá teorie tvrdí, že Black Friday odkazuje na černé číslice v účetních knihách obchodníků, kteří díky zvýšenému prodeji v tento den dosahovali zisku. Dříve se totiž tržby zapisovali černou nebo červenou barvou. Tato teorie se objevila až v 80. letech 20. století a je možná jen marketingovým vynálezem.

Nákupy se slevou
Nákupy se slevou – Zdroj: Shutterstock.com

Obří fronty venku dnes eliminují eshopy

Je nepopiratelné, že Black Friday znamená začátek vánoční nákupní sezóny a stal se globálním fenoménem, který láká miliony zákazníků do obchodů i na internet. V USA si lidé dokonce berou volno, aby mohli nakupovat co nejdříve a nejvýhodněji. Známé jsou v Americe také obří fronty, které se začínají plnit již večer před Black Friday. Zejména v minulosti byli tyto fronty s nervózními nakupujícími zdrojem násilí, přestupků a trestných činů. Takovémuto nákupnímu šílenství v posledních letech trochu pomohly odlehčit internetové eshopy, současně ale jejich správci musejí být připraveni na veliký nápor a přetížení sítě.

Nakupování online
Nakupování online – Zdroj: Shutterstock.com

Ne každá sleva je opravdu výhodná

Odborníci ovšem spotřebitele varují, že slevy nemusí být opravdovými slevami. Leckdy je totiž tato slevová akce obchodníky odpočítávaná z nesmyslně vysoké původní ceny. Takže je dobré být obezřetný a raději si dopředu udělat cenovou rešerši. Na druhou stranu, pokud chcete nakoupit dárky na Vánoce výhodně, nějaká ta akce v rámci Black Friday se vám pravděpodobně vyplatí. Naši čeští obchodníci navíc většinou nenabízejí slevy pouze v tento jeden den. Nejčastěji narazíte na slevy po celý týden či déle a některé eshopy nabízejí akce Black Friday dokonce dříve, nežli v pátek.

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Černý_pátek_(nakupování)

Black Friday: Chaos, nákupní šílenství a ne vždy férové slevy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!