Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šikana / foto: shutterstock

Šikaně dětí bohužel nahrává moderní doba

Šikana dětí ve školách a mezi dětmi všeobecně se navzdory osvětě a programům, které se v rámci škol snaží proti šikaně bojovat, stále objevuje.

Mnozí si myslí, že dříve se to nedělo. Dělo, je ovšem fakt, že moderní doba a její vymoženosti šikaně spíše nahrávají.

Šikana ve škole je velký problém

Dítě najednou moc nemluví, málo se směje, působí zakřiknutě. Ráno před odchodem do školy ho bolí břicho nebo hlava. Prospěch jde dolů, začíná se stranit nejen kamarádům, ale vlastně každému. Tyto první indicie by vám měly napovědět, že se nejspíš ve škole něco děje. Nemusí to být tím, že se nám dítko začalo takzvaně flákat, jak někteří rodiče často soudí. Může za tím být šikana ve škole.

Jednotlivec nebo celá parta dětí se soustřeďují na vaše dítě a šikanují ho. Urážejí, vydírají, posmívají se anebo i hůř, ale i tohle stačí k tomu, aby se z bezstarostného usměvavého školáka stal uzlík nervů, který má žaludeční křeče už jen když si představí, že jde do školy.

Plačící dítko
Plačící dítko – Zdroj: Shutterstock.com

Mnoho případů vypluje na povrch už v samotné škole

Učitelé si všimnou náhlé změny chování žáka a většinou pátrají po tom, co se skrývá za změnami. Mnohdy právě přijdou na to, že je takový žák terčem šikany a zasáhnou. Jsou ovšem případy, že ve škole si nikdo ničeho nevšimne nebo to nemají tendenci řešit.

Problém moderní doby, s ohledem na šikanu, je především v tom, že v dřívějších dobách něco proběhlo ve škole a doma byl klid, zato dnes se něco odehraje ve škole a doma to na šikanované dítě může vyskočit na sociální síti. A bum, vědí o tom nejen aktéři ze školy, ale všichni, kteří se k příspěvku na sociální síti dostanou. Bohužel takovéto příspěvky mají velkou základnu ve sledujících a jsou hojně sdíleny a rozšiřovány mezi další a další lidi.

Kyberšikana může velmi ublížit
Kyberšikana může velmi ublížit – Zdroj: Shutterstock.com

Mluvte se svými dětmi

Základ je budovat si s dětmi takový vztah, aby věděly, že u vás mohou hledat oporu a pomoc a že se na vás mohou obrátit i s choulostivými záležitostmi. Zároveň se snažte nemít rychlé soudy a nenadálý zhoršený prospěch nepřičítejte hned tomu, že dítko ve škole najednou polevilo.

 

Zdroje:

https://www.policie.cz/clanek/preventivni-informace-sikana.aspx

https://nevypustdusi.cz/2019/09/18/sikana-ve-skole-nenechte-to-byt/

https://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/msmt-aktualizuje-metodicky-pokyn-k-reseni-sikany-ve-skolach

 

Šikaně dětí bohužel nahrává moderní doba

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!