Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vánoční cukroví / foto: shutterstock

Vánoční cukroví upeču za vás – řada prodejců ale riskuje pořádnou pokutu

Jako tradičně každý rok nastává období, kdy se objevují inzeráty nabízející vánoční cukroví. Některé ženy si takto před Vánoci přilepší k rozpočtu a vám ušetří čas strávený u trouby v kuchyni. Smí se to ale vlastně vůbec z pohledu legislativy?

Mohu nabízet cukroví na internetu?

Nabídku toho, že upečete vánoční cukroví a prodáte ho, samozřejmě uveřejnit můžete, ale ve své podstatě se tak můžete dopustit nejen přestupku, ale i dostat velmi vysokou pokutu. Státní zemědělská a hospodářská inspekce inzeráty sleduje, namátkově dělá objednávky, prodejce navštěvuje a požaduje předložení oprávnění k činnosti dle živnostenského zákona. Rovněž sleduje podmínky prostředí, ve kterém je cukroví vyráběné a následně skladované. Z toho vyplývá i to, co člověk musí splňovat, aby mohl cukroví péct a prodávat.

Musí mít k tomu živnostenské oprávnění, vhodné hygienické prostředí pro výrobu a skladování, a dodržet další podmínky, jako je například popis použitých surovin, výpis alergenů atd.

Pečení domácího vánočního cukroví
Pečení domácího vánočního cukroví – Zdroj: Shutterstock.com

Prodej cukroví bez splnění všech podmínek je nelegální

Z hlediska zákona byste pro prodej vlastnoručně pečeného cukroví museli být cukrář nebo mít rekvalifikační kurz, případně alespoň garanta a vlastnit na základě toho živnostenské oprávnění. Prostory výroby by musely splňovat poměrně náročné hygienické nároky a zrovna tak prostory ke skladování cukroví mají přesně dané podmínky, jež je nutné splňovat. Ve své podstatě jde prohlásit, že minimálně dvě třetiny inzerátů nabízející domácí vánoční cukroví jsou nelegální a inzerenti si koledují o pořádnou pokutu.

Kupované vánoční cukroví
Kupované vánoční cukroví – Zdroj: Shutterstock.com

I tak se cukroví prodává a ceny jsou kolikrát astronomické

Vánoční cukroví k Vánocům patří neodmyslitelně. Ne každé ženě se ale chce stát hodiny v kuchyni u trouby. Ceny nabízeného cukroví se pohybují zhruba mezi pěti sty až sedmi sty za jeden kilogram. Nejsou ovšem výjimkou nabídky, kde se cena cukroví za kilogram přehoupne i přes tisíc korun. Říkáte si, že to už je vážně moc? Poptávka v tomto případě určuje nabídku. Ve své podstatě, když se to prodá, tak proč si to nenechat pořádně zaplatit. To, jestli je to legální, je věc druhá.

 

Zdroj:

https://akceplzen.cz/za-prodej-vanocniho-cukrovi-nacerno-hrozi-az-statisicove-pokuty/

Vánoční cukroví upeču za vás, nabízím cukroví

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!