Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Otec u porodu / foto: shutterstock

Překvapivé porodní rekordy – nejdelší i nejkratší porod, nejmenší dítě, nejstarší či nejproduktivnější matka

Porodit dítě je sám o sobě dost náročný úkol. Nad těmito rekordy ale zůstává rozum stát.

Nejmenší dítě

Dnešní medicína dokáže to, co bylo ještě před pár lety naprosto nemyslitelné. A tak dostala šanci na život i indonéská holčička Kwek Yu Xuan, která se narodila s rekordně nízkou vahou – pouhých 212 gramů. Navzdory nepříznivým prognózám ale mohla být po 13 měsících v nemocnici propuštěna do domácí péče s váhou přes 6 kilogramů.

Nedonošené miminko
Nedonošené miminko – Zdroj: Shutterstock.com

Nejstarší matka

Říká se, že věk je jen číslo. K takovému názoru nejspíš došla i Indka Erramatti Mangayammová, která ve svých 74 letech porodila dvojčata a stala se tak nejstarší matkou na světě. K otěhotnění využila metodu umělého oplodnění ve zkumavce a porod proběhl císařským řezem. Celé těhotenství musela kvůli svému věku strávit v nemocnici.

Nejproduktivnější matka

Oblíbeným úslovím, kterým vícenásobné maminky rády straší ty novopečené, je „jedno dítě, žádné dítě“. Manželka ruského rolníka z 18. století by mohla vyprávět – dětí měla 69, z toho šestnáct párů dvojčat, sedmkrát porodila trojčata a čtyřikrát dokonce čtyřčata. Jedná se o nejvyšší úředně zaznamenaný počet dětí jedné matky.

Nejdelší porod

Opravdu nezáviděníhodný rekord drží Joanna Krzysztonek z Polska. Je jí totiž přiřknut nejdelší zaznamenaný porod. V kontrakcích trpěla neuvěřitelných 75 dní. Čekala přitom trojčata, kvůli zdravotním komplikacím ale bohužel o jedno z dětí přišla.

Dlouhá cesta k vytouženému miminku
Dlouhá cesta k vytouženému miminku – Zdroj: Shutterstock.com

Nejkratší porod

Rekord, který naopak může nejedna žena závidět, se týká nejrychlejšího porodu. Lauren Perkins z Texasu sice začala rodit o pár týdnů dřív, než bylo v plánu, zato celý porod trval jen čtyři minuty. O to obdivuhodnější je, že porodila šesterčata.

I u nás máme jeden rekord

Za jedním z rekordů nemusíme ani za hranice. Lékaři z fakultní nemocnice v Brně přivedli na svět ve 34. týdnu těhotenství zdravou holčičku, a to 117 dní po mozkové smrti maminky. Více než dvojnásobně tak překonali nejdelší dobu, kdy se zatím podařilo udržet těhotenství maminky, která prodělala mozkovou smrt.

 

Zdroj:

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/roman-kraus-fakultni-nemocnice-brno-porod-holcicka-mozkova-smrt-lekari-zazrak_1909021201_och

https://zena.aktualne.cz/rodina/nejmensi-dite-na-svete/r~fa6ee806fa9711ebad06ac1f6b220ee8/

https://www.femina.cz/9-bizarnich-porodnich-rekordu-ktere-jen-tak-nekdo-neprekona-pobavis-se/

Překvapivé porodní rekordy – nejdelší porod trval 75 dní

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!