Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Posilovna / foto: Shutterstock

Ranní cvičení nalačno zaměřte spíše na lehčí kardio trénink

I když nepatříte mezi ranní ptáčata, cvičení nalačno má hned několik benefitů, které vás možná donutí si o hodinu přivstat.

Co se s tělem děje při cvičení nalačno?

Lidské tělo potřebuje pro své fungování energii, kterou čerpá ze stravy. Jejím nejrychlejším zdrojem jsou sacharidy, které se štěpí na glukózu. Část se spotřebuje ihned, část se uskladní ve formě glykogenu v játrech a svalové tkáni. Po noci bez jídla jsou ale zásoby sacharidů vyčerpány a hladina inzulinu je nízká, a tak tělo při cvičení nalačno sáhne po energii z tuků.

To potvrzuje i několik výzkumů – fyzická aktivita bez předchozího jídla spouštěla u obézních mužů geny, které dokázaly zrychlit spalování tuků. Zároveň se zvyšuje prokrvení břišní oblasti. Cvičení nalačno má vliv na růstový hormon, který pomáhá tělu vytvářet svalovou tkáň a zlepšovat zdraví kostí. Některé studie naznačují, že takové cvičení pomáhá předcházet srdečním chorobám a depresím. Navíc budete mít díky vyplavenému serotoninu hned po ránu lepší náladu a více energie. A pokud chodíte do fitka, jistě oceníte i menší návštěvnost.

Ranní cvičení v posilovně
Ranní cvičení v posilovně – Zdroj: GaudiLab / Shutterstock.com

Má to i své nevýhody

Samozřejmě to ale není tak jednoduché, cvičení po ránu má i své nevýhody. Intenzivní trénink nalačno může paradoxně vést k úbytku svalů – když je energie příliš málo, tělo začne štěpit aminokyseliny a způsobí úbytek bílkovin až o 10 %. Navíc má tělo po ránu méně energie, a tedy méně síly. Proto se doporučuje věnovat se po probuzení spíše lehčímu kardiu.

S tréninkem před snídaní se také pojí riziko náhlého poklesu glykémie, kdy se zásoby glykogenu úplně vyčerpají. A protože kromě svalů zásobuje i mozek, může dojít k malátnosti a ztrátě soustředění.

Ať už se rozhodnete pro cvičení v kteroukoliv denní dobu, nezapomínejte, že nejdůležitější je, aby vám trénink vyhovoval a nezpůsoboval zdravotní potíže. Mnohem větší vliv mají koneckonců stejně vaše každodenní stravovací návyky.

 

Zdroj:

https://gymbeam.cz/blog/cviceni-nalacno-mytus-nebo-efektivni-cesta-k-ubytku-tuku/

https://gymbeam.cz/blog/9-duvodu-proc-cvicit-rano/

Proč (ne)cvičit nalačno?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!