Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Havran / foto: shutterstock

Chytrý jako… havran! Opice ani delfíni tak chytří nejsou

Ze zvířecí říše nejčastěji přisuzujeme chytrost opicím a delfínům. Naopak „ptačí mozeček“ je symbolem hlouposti a omezenosti. Havrani, vrány a další krkavcovití ptáci si toto hanlivé označení ovšem rozhodně nezaslouží.

Chytrost krkavcovitých ptáků, a zejména havranů a vran, vědce fascinuje už řadu let. Jejich studie prokázaly, že tito ptáci mají v pouhých čtyřech měsících plné kognitivní schopnosti. V dospělosti se dokonce co do chytrosti mohou rovnat lidoopům. Dospělé vrány zase v řešení problémů dosahují stejných výsledků jako sedmileté děti.

Delfíni jsou neprávem považováni za chytřejší zvířata
Delfíni jsou neprávem považováni za chytřejší zvířata – Zdroj: Shutterstock.com

Vyrábí a používají nástroje

Používání nástrojů je u havranů dobře zdokumentováno. Neslouží jim jen k získávání potravy, ale i k přenosu více věcí najednou, a co je zajímavější, některé jednodušší nástroje (jako je háček z větvičky) umí sami vyrobit.

Plánují budoucnost

Vrány umí plánovat budoucnost. Během jednoho experimentu je vědci naučili, aby obdržené žetony měnily za pamlsky. Když před ně následně rozestavěli několik předmětů včetně nezdravého pamlsku a dalšího žetonu, 73 % ptáků sáhlo právě po žetonu s vědomím, že jim za něj bude poskytnuto lepší jídlo.

Chytrý jako havran!
Chytrý jako havran! – Zdroj: Shutterstock.com

Pamatují si dobré i špatné

Krkavcovití mají báječnou paměť. Co víc, své „vzpomínky“ si navzájem sdělují. Na vlastní kůži to poznal biolog John Marzluff, když některé z hejna vran pochytal a označkoval. Vránám se takové počínání samozřejmě nelíbilo, a tak si k němu vybudovaly negativní postoj. O své zkušenosti se podělily s ostatními ptáky, kteří se vůči němu rovněž začali chovat agresivně. A funguje to i naopak – vrány zaujaly kladný postoj k tomu, kdo jim spravedlivě rozděloval pamlsky.

Řeší složité hádanky

Chápou zákonitosti Archimédova zákonu, když do zkumavek s vodou přidávají závaží, aby se dostaly k pamlsku plovoucímu na hladině. Umí ale řešit i složité hádanky, které vyžadují zapojení paměti, vytváření nástrojů a plánování. O ptačím mozečku tedy rozhodně nemůže být řeč.

 

Zdroj:

https://www.nespechej.cz/clanky/jsou-havrani-stejne-chytri-nebo-chytrejsi-nez-my-20210407-206.html

Chytrý jako… havran! Opice ani delfíni tak chytří nejsou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!