Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krevní transfuze / foto: Shutterstock.com

Nemocnice oslovují dárce: Daruj krev, zachraň život!

Nemocnice napříč republikou a odběrová centra svolávají dobrovolné dárce krve. Dobrovolní dárci krve ubývají a mladí lidé zajdou spíše na odběr plazmy, vzhledem k nabídce finanční kompenzace.

Kdo je vhodný dárce krve

Dárcem krve se může stát každý zdravý člověk ve věku mezi 18 až 65 roky. Dárce musí vážit více než 50 kilogramů. Vyloučeni z možných dárců krve jsou lidé trpící kardiovaskulárním onemocněním, lidé s onemocněním jater a se zvýšenou krvácivostí. Dárcem se nestanou lidé s vážnějším kožním onemocněním nebo se závislostí na alkoholu, lécích nebo drogách.

Krev jako vzácná tekutina
Krev jako vzácná tekutina – Zdroj: Shutterstock.com

Krevní skupiny – která je nejvzácnější?

Základní krevní skupiny rozlišujeme čtyři. A, B, AB a 0, a rozeznáváme dva RH faktory (pozitivní a negativní). Nejrozšířenější krevní skupinou ve světě i v naší republice je skupina A, nejméně lidí má v žilách skupinu AB.

Lidé s krevní skupinou 0 negativní jsou takzvaní univerzální dárci a jejich krev mohou dostat prakticky všechny zbývající skupiny. Stále však platí to, že se upřednostňuje krevní transfuze stejné krevní skupiny. Krevní skupina AB pozitivní se zase pro změnu vyznačuje jako univerzální příjemce.

Krevní transfúze mnhdy zachrání druhému člověku život
Krevní transfúze mnohdy zachrání druhému člověku život – Zdroj: Shutterstock.com

Proč bychom měli darovat krev?

Každý dospělý člověk má v těle zhruba 4,5 až 6 litrů krve, kterou nelze ničím nahradit. Při vážných úrazech, při operacích nebo při léčbě krev potřebujeme dostat v podobě transfuze. Většinou je podání krve přímo součástí záchrany života. Z krve dárců nejsou jenom transfuze, ale může se i zpracovat na destičky či plazmu, z níž se vyrábějí léky.

Mnoho lidí raději jde na odběr plazmy, kvůli finanční kompenzaci. Je však třeba k odběrům přistupovat tak, že pomáháme a ne, že vyděláváme.

 

Zdroj:

Souhrn žádostí z fakultních nemocnic a odběrových center

 

Nemocnice oslovují dárce: Daruj krev, zachraň život!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!