Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Smích na józe / foto: shutterstock

Co se děje v našem těle při smíchu?

O pozitivních dopadech smíchu na na naše zdraví určitě nikdo nepochybuje. Už jste někdy ale přemýšleli nad tím, co se konkrétně v našem těle při smíchu děje? Pojďme si to přiblížit.

Aktivace mozkových center

Když se smějeme, aktivují se při tom různé oblasti našeho mozku. Jedná se zejména o prefrontální kortex, který je zodpovědný za sociální chování a emocionální reakce, a amygdalu, která hraje klíčovou roli v našich emocionálních reakcích. Díky častému smíchu tato centra posilujeme a rozvíjíme.

Zvýšení přísunu kyslíku do těla

Smích zvyšuje naši srdeční frekvenci a zrychluje náš dech, což vede k většímu přísunu kyslíku do našich orgánů a tkání. Takto se lépe prokrvíme po celém těle a hned se cítíme lépe. Proto cítíte správně, pokud smích vnímáte jako takový “nakopávač”.

Smíchem ke zdraví
Smíchem ke zdraví – Zdroj: Shutterstock.com

Uvolnění endorfinů

Smích také stimuluje produkci endorfinů, tzv. "hormonů štěstí", které nám pomáhají cítit se dobře a dle výzkumů mohou dokonce pomoci zmírnit bolest. Sledování komedie po náročném dni je tedy rozhodně dobrý způsob, jak se vyhnout splínům.

Posílení imunitního systému

Některé studie naznačují, že smích může také posílit naši imunitní odpověď tím, že zvyšuje počet protilátek v krvi a aktivuje imunitní buňky, jako jsou T buňky, které zajišťují naši obranyschopnost. Smíchem tedy rozhodně děláme něco pro naše zdraví.

Smích přináší samá pozitiva
Smích přináší samá pozitiva – Zdroj: Shutterstock.com

Relaxace svalů

Ačkoli se vám to na první pohled může jevit naopak, smích může také pomoci uvolnit naše svaly. Když se smějeme, naše svaly se sice nejprve napnou, ale poté se uvolní, což může vést k příjemnému pocitu relaxace a uvolnění od napětí.

Zlepšení nálady

Smích může také zlepšit naši náladu tím, že snižuje hladinu stresových hormonů, jako je kortizol a adrenalin, a zvyšuje hladinu serotoninu, neurotransmiteru, který je často spojován s pocitem štěstí a pohody.

Jak se říká, smích je tedy skutečně nejlepší lék. Nejenže nám pomáhá cítit se lépe emocionálně, ale také má řadu pozitivních účinků na naše tělo. Takže příště, když se budete cítit stresovaní nebo smutní, zkuste se zasmát. Vaše tělo vám poděkuje!

 

Zdroj:

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/duvody-proc-se-usmivat.A150305_134234_zdravi_pet

https://www.prozeny.cz/clanek/vse-o-smichu-kdy-leci-a-proc-sami-sebe-nemuzete-zlechtat-14720

 

Co se děje v našem těle při smíchu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!