Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Veverka v lese / foto: shutterstock

Ne každé nalezené mládě potřebuje zachránit

Mláďata zajíců, malá ptáčata a další zvířátka, která potkáme v přírodě, máme tendenci zachránit. Ano, někdy je tím, že je zvednutím ze země zachráníme, v mnoha případech je ale odsoudíme k životu v zajetí, nebo je svojí domnělou záchranou rovnou zabijeme.

Jaro je časem mláďat a samotné mládě nutně pomoc nepotřebuje

Příroda to zařídila šikovně. Mláďata ve většině případů vybavila ochranným zbarvením a zvířecí matky mají mateřský instinkt vyvinutý k dokonalosti. Přesně vědí, jak se o mláďata postarat, kolikrát denně krmit, zda být nonstop u mláděte, nebo ho ukrýt a jen za ním přijít na krmení. Ne každý člověk ale zná tato nepsaná pravidla přírody a svojí snahou o záchranu mláděte kolikrát napáchá více škody než užitku.

Zvířata se o sebe umí postarat
Zvířata se o sebe umí postarat – Zdroj: Shutterstock.com

Která mláďata zachraňovat a která rozhodně ne

Všeobecně lze konstatovat, že v klidu a potichu ležící zajíček nebo srnče rozhodně pomoc nepotřebuje. Pokud to není blízko frekventované silnice nebo není poblíž uhynulá matka, není důvod mládě zachraňovat. Naopak je žádoucí v tichosti rychle mládě opustit. Matka nejspíš se strachem zpovzdálí své mládě pozoruje a vy jí svojí blízkostí naháníte strach. To samé platí u mláďat ježků, kun nebo veverek. Touhu pohladit si to roztomilé chlupaté klubíčko si nechte zajít, matka by své mládě po vašem doteku nejspíš nepřijala. Opeřené ptáče, které poskakuje po zemi, pípá a snaží se před vámi utéct, zřejmě také nebude opuštěné. Mnozí z ptáků svá mláďata dokrmují i po vylétnutí z hnízda, kdy ptáče ještě létat moc neumí.

Se záchranou ptáků opatrně
Se záchranou ptáků opatrně – Zdroj: Shutterstock.com

Zachraňovat mláďata jen v případech, kdy je to evidentně nutné

Pokud najdeme hnízdo s ptáčaty na zemi, můžeme se pokusit hnízdo položit do větví kus nad zem a vyčkat v úkrytu, zda se rodiče vrátí. Mrtvá matka nebo zraněné mládě dává jistotu v tom, že mládě pomoc potřebuje. Ve všech případech, kdy si jsme jistí, že mládě pomoc potřebuje, postupujeme opatrně, a pokud možno v rukavicích. Rozhodně bychom se neměli zvířátka snažit zachránit za každou cenu sami. Když podáte malému zajíčkovi klasické mléko z obchodu, dost možná ho zabijete. Ptáče žížalami z kompostu také vypipláte jen obtížně. Při každém nálezu zraněného nebo opuštěného mláděte je dobré volat některou ze záchranných stanic, nebo volejte přímo na dispečink Národní sítě záchranných stanic – 774/ 155 155, kde vám ochotně poradí, případně vám předají kontakt na některou blízkou záchrannou stanici.

 

Zdroj:

https://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2004/Cerven---2004/Problem-v-zachranovani-mladat

Ne každé nalezené mládě potřebuje zachránit

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!