Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mužská alopecie / foto: shutterstock

Plešatění nebo velikost přirození aneb i muži mají své mindráky

I když se někomu může zdát, že svůj vzhled řeší hlavně ženy, i pro muže jsou věci, ze kterých na svém vzhledu nejsou zrovna nadšení. Pojďme se na ně podívat.

Vypadávání vlasů a plešatění

Jednou asi z nejčastějších obav mužů je vypadávání vlasů. Plešatění je totiž často spojeno se stárnutím a ztrátou mladistvosti. Z vědeckého hlediska jsou muži náchylnější k vypadávání vlasů kvůli vyšším hladinám testosteronu, který může poškodit vlasové folikuly a vést k řídnutí vlasů. Ztrátu vlasů si muži někdy berou velmi k srdci. Často si nakupují nejrůznější přípravky, aby vypadávání zastavili, a jsou schopni do nich investovat i velké peníze.

Pleš je pro muže noční můrou
Pleš je pro muže noční můrou – Zdroj: Shutterstock.com

Ideální postava

Asi vás nepřekvapí, že velké množství mužů řeší svoji postavu. Idealizovaná mužská postava, která je často zobrazovaná v médiích – svalnatá, s výraznými břišními svaly a širokými rameny – může vytvářet nepřiměřený tlak na dodržování těchto standardů krásy. Fyziologická tendence mužů k hromadění tuku kolem břicha, vedoucí k takzvanému „pivnímu břichu“, může tyto nejistoty ještě dále prohlubovat. Někteří muži se tedy stávají vyloženě posedlí posilovnou, jiní upadají do depresí a jejich nezdravá životospráva se ještě více prohlubuje.

Velikost genitálií

Obavy z velikosti genitálií jsou u mužů běžné, živené nerealistickým zobrazováním v časopisech pro dospělé a mylnou představou, že velikost koreluje s mužností nebo sexuální zdatností. Tato nejistota bývá pro velké množství mužů zdrojem úzkosti a stresu, navzdory důkazům naznačujícím, že velikost není primárním faktorem sexuální spokojenosti. Kvůli tomuto mindráku se mohou muži i stranit sexu a ovlivňuje to také jejich navazování vztahů.

Pánové mají tendence se poměřovat na různých místech
Pánové mají tendence se poměřovat na různých místech – Zdroj: Shutterstock.com

Malý vzrůst

Výška je dalším častým zdrojem mindráků a nízkého sebevědomí u mužského pokolení. Osobní touhy a společenské normy být vyšší než jejich partnerka, bývají pro muže neřešitelným problémem, jelikož svoji výšku, zejména v pozdějším věku, moc ovlivnit nelze. Muži, kteří nesplňují tato očekávání, mají vedle vysokých mužů a žen pocity nedostatečnosti. Je však důležité si uvědomit, že výška rozhodně neurčuje hodnotu nebo schopnosti člověka.

 

Zdroj:

https://www.svetzeny.cz/psychologie/nejcastejsi-muzske-mindraky-techto-5-veci-je-trapi-vice-nez-bychom-cekali

 

 

Plešatění nebo velikost přirození aneb i muži mají své mindráky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!