Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jídlo / foto: shutterstock

Jak zkrotit hlad a chuť? Stačí vyšší příjem tekutin, více bílkovin a menší porce

Pronásleduje vás neustálý pocit hladu? Jaký je rozdíl mezi hladem a chutí? Jak efektivně zkrotit hlad? Poradíme, jak na to.

Pakliže máte pocit, že vás hlad doslova pronásleduje na každém kroku, je třeba se zamyslet nad skladbou jídelníčku, počtu porcí i příjmu tekutin. Také pozor na častou záměnu chutě za hlad.

Hlad vs. chuť

Pozor na častou záměnu chutě za hlad. Chuť je subjektivní smyslový požitek spojený s konzumací potravy. Je formován kombinací vůně, chuti, textury i vizuálního dojmu jídla. I když lze chuť uspokojit konzumací potravin, nejedná se o spojení s fyziologickou potřebou jíst. Zatímco hlad je fyziologickou potřebou těla po živinách a energii. Hlad je regulovaný signály z mozku a hormony. Hlad je možné uspokojit přijetím potravy. Jenže co dělat, když i tak máte pořád hlad?

Hlad a chuť jsou dvě rozdílné věci
Hlad a chuť jsou dvě rozdílné věci – Zdroj: Shutterstock.com

Potřebný příjem bílkovin

Pakliže svádíte boj s pocitem hladu během dne, chybou může být nedostatek bílkovin ve vašem jídelníčku. A právě bílkoviny neboli proteiny dokáží nasytit organismus nejefektivněji. Celkový denní příjem by měl odpovídat 1 g bílkovin na 1 kg hmotnosti člověka. Pokud sportujete, je v tomto případě doporučen až dvojnásobný příjem. Které potraviny jsou zdrojem bílkovin a měli byste je pravidelně konzumovat?

Především se jedná o luštěniny, jako jsou fazole, žlutý hrách, červená čočka, cizrna, dále ořechy, zejména mandle, pistácie, kešu, lněná, dýňová, konopná semínka, tofu, tempeh a obiloviny, mezi které patří především pohanka, oves, špalda či jáhly.

Pravidelný pitný režim

Říká se, že hlad je převlečená žízeň. Rozhodně na tom něco pravdy bude. Však pít se musí. Ale mnozí pijí málo. Pakliže bojujete s neustálým pocitem hladu, zvyšte příjem tekutin. Však voda, která je pro zdraví zásadní, dokáže přirozeně potlačit chuť k jídlu. Pokud máte problém s pitím jen čisté vody, tak si ji můžete ochutit plátkem citronu, limetky, okurky, jakožto listy máty.

Pitný režim je klíčový
Pitný režim je klíčový – Zdroj: Shutterstock.com

Méně a častěji

Pakliže nejíte, pak máte pocit hladu, který řešíte doslova útokem na lednici a sníte, na co přijdete, je to špatně. Dospělý zdravý jedinec by měl sníst za den 4 až 5 jídel. Platí jíst častěji a volit menší porce. Díky tomu nebudete mít hlad.

 

Zdroj:

https://www.fit-day.cz/blog-a-recepty/6-nejucinnejsich-tipu-jak-zahnat-hlad/

https://www.fitness007.cz/blog/jak-se-zbavit-chute-na-sladke-jak-rozeznat-chut-a-hlad/

 

 

Jak zkrotit hlad a chuť? Stačí vyšší příjem tekutin, více bílkovin a menší porce

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!