Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ideál krásy / foto: shutterstock

Ideál ženské krásy se mění nejen dobou

Co je na ženách krásné? Kde jsou hranice toho, co je považováno za ideál krásy? Většinou se na krásu nahlíželo s ohledem na danou historickou dobu.

Ženy se chtěly líbit vždy

Ženám se přisuzuje to, že se od pradávna chtějí líbit. Chtějí svým vzhledem upoutat, vypadat, a především se cítit hezky. Bez ohledu na to, zda se jedná o modelku, ženu v domácnosti, ženu pracující v kanceláři nebo ve fabrice, feministku nebo ženu oddanou rodině, každá občas zatouží po tom být krásná. Minimálně pro svého partnera. Každá žena je pro někoho ta nejkrásnější.

Každá žena se ráda pěkně oblékne
Každá žena se ráda pěkně oblékne – Zdroj: Shutterstock.com

Ve středověku byla v kurzu bledá pleť

Alabastrová pleť, která nikdy neviděla slunce, to byla známka vyššího společenského postavení ve středověku. Platilo pravidlo, že opálené byly jen ženy z venkova a z nižších společenských vrstev. Již v době dávného středověku si ženy pleť záměrně bělily. Citronem nebo vrstvami téměř bílého křídového pudru. V dnešní době by se nad dokonale alabastrovou pletí mnohý pozastavil a dámy s téměř bílým obličejem by se ptal, zda není vážně nemocná. Dnešní ženy upřednostňují opálenou pleť. Sluníčko dává sice zdravou barvu pleti, ale zase je tu zdravotní riziko. Ženy chodí do solária, používají samoopalovací krémy a dopují se vitaminem A. To, že v dobách středověku by byly pro opálenou pleť považované za děvečky, pochopitelně neřeší.

Opálená pleť je současným trendem
Opálená pleť je současným trendem – Zdroj: Shutterstock.com

Postava přesýpacích hodin, nebo naopak velmi štíhlá figura?

Kypré tvary, kdy vynikla ženskost, nebo naopak téměř chlapecká postava. Bohatě zdobené šaty, několik spodniček, nebo upnuté rovně střižené šaty, ve kterých se neskryje ani gram navíc. Obojí jmenované mělo svou část doby, kdy to bylo in.

Ať už jste opálená, nebo bledá, štíhlá, nebo kyprých tvarů, pamatujte, že pro někoho jste jistě ta nejkrásnější.

 

Zdroj:

https://www.dotyk.cz/magazin/ideal-krasy-historie-30000721.html

 

 

Ideál ženské krásy se mění nejen dobou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!