Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Onemocnění karpální tunely / foto: shutterstock

Lidé se často léčí přes internet a celkem tím riskují

Vyhledat si na internetu babské rady na to, jak se rychleji zbavit rýmy? Proč ne. Ale vyhledávat si návody, jak doma léčit píchání na hrudníku, není zrovna šťastný nápad. A i takovéto rady a návody lidé na internetu hledají.

Internet umí v mnoha věcech poradit, není to ale doktor

Někdo má tendence své zdravotní neduhy přehánět a někdo zase pro změnu poměrně vážné onemocnění bagatelizuje. Ani jedna alternativa postoje k našemu aktuálnímu zdravotnímu stavu není v pořádku.

Když nás něco bolí nebo nám není dobře, vyhledáme lékaře. A nebo taky ne. Sedneme k počítač nebo začneme listovat internetem v mobilu a hledáme nápovědu, co by asi tak ty bolesti na hrudníku mohly být.

Kámen úrazu je v tom, že pod jedním vyhledávacím zadáním, jako je například bolest na hrudníku, se nám zobrazí několik možných alternativ onemocnění. Mnohdy se tato možná onemocnění značně liší. Jeden odkaz nám vysvětluje, že bolest na hrudníku může být infarkt, jiná nám předkládá jako příčinu bolestí zaražené větry. Problém je v tom, že obě varianty internetové diagnózy mohou být správné. Je jen otázka, která možnost se týká právě nás. To by odhalil až lékař podrobnějším vyzpovídáním a odborným vyšetřením.

Konzultaci s lékařem internet nenahradí
Konzultaci s lékařem internet nenahradí – Zdroj: Shutterstock.com

Kdy hledat zdravotní rady na internetu a kdy raději spěchat k lékaři

Rozhodnutí o cestě k lékaři se zdravotními komplikacemi by mělo být otázkou zdravého rozumu. Internet je sice bohatý na všemožné rady, ale lékaře a vyšetření rozhodně nenahradí. Pokud se vám zdá tato věta zbytečná, protože to je přeci jasné a ví to každý, jste na omylu.  Zdravotní neoficiální statistiky ukazují poměrně vysoká čísla v tom, kdy pacient přichází do ordinace lékaře až potom, co se snažil o samoléčbu pomocí internetu. Postupným stále větším vlivem moderní technologie a internetu těchto případů přibývá. To, že by lékaři zaznamenali méně zbytečných ošetření a vyšetření, se neprojevuje, spíše naopak. Léčba přes internet mnohdy prodlužuje dobu nemoci, zhoršuje příznaky a často se přidávají další zdravotní komplikace, které pak lékař musí řešit.

 

Zdroj:

https://www.nasezdravotnictvi.cz/aktualita/lecit-se-na-internetu-je-nebezpecne-muzete-prijit-o-penize-o-zdravi-i-o-zivot?_zn=aWQ9ODY2MzU2NjU0MjU4OTY1OTAxNXx0PTE1NzMyMjA1MTMuNzA2fHRlPTE3MTg2MTUwNDUuNDM3fGM9RDQ3OTQ4RDM5NUVFQUVDMkU1RDlBOTAxQkU3NDdGRTg%3D

 

Lidé se často léčí přes internet a celkem tím riskují

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!