Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dětský sportovní kroužek / foto: shutterstock

Kolik kroužků je pro dítě tak akorát?

Mnoho dětí navštěvuje mimo školní zařízení zájmové kroužky. Rozvíjí se tím dětský talent, podporuje to dětskou motoriku, psychiku a v neposlední řadě to děti zaměstná a nenudí se. Kolik kroužků ale vybrat?

Jeden kroužek? Dva, tři, nebo na každý den od pondělí do pátku jeden? Tak kolik?

Rozhodnutí by mělo být podřízeno dítěti. Je pravda, že hlavně u předškoláků hraje větší roli rozhodnutí rodičů, ale i tak by se mělo přihlížet k dětské nátuře a jeho zájmům. Hyperaktivní dítě může mít kroužků více, ale neplatí to obecně. Studie naznačují, že pro předškoláky jsou ideální dva kroužky za týden, pro děti školou povinné tři až čtyři. Z toho by měl být minimálně jeden pohybový.

Dětský kroužek
Dětský kroužek – Zdroj: Shutterstock.com

Pozor na přetěžování dětí

Rozvíjet dětský potenciál je nutné a záslužné. Nikdo nechce mít doma znuděné dítko. Předcházíme tím lenosti dítěte, učíme ho zodpovědnosti a dodržování denního řádu. S pohybovými aktivitami předcházíme obrovskému problému dnešní doby, kterým je dětská obezita.

Je dobré mít ovšem na paměti, že děti není dobré přetěžovat. To bychom u dětí vyvolali zcela opačný efekt. Zjednodušeně řečeno, mohli bychom je přehnaným zapojením do zájmových činností ,,otrávit“. Přetěžované dítě ke kroužkům potom může přistupovat znechuceně a často se stane, že takové dítko pak vlastně nic nebaví.

Dětská výzkumná skupina
Dětská výzkumná skupina – Zdroj: Shutterstock.com

Podle čeho kroužek vybírat?

Především podle toho, co dítě baví. Těžko uspějeme u dítěte s vybráním sportovního kroužku, když dítě rádo zpívá a hraje na klavír. Příměr je samozřejmě nadsazen, ale stává se to. Z kluka, co by od rána do večera byl nejraději na hřišti, těžko uděláme houslového virtuóza.

U výběru kroužku mějte na paměti hlavně to, že kroužek vybíráte pro své dítě a ne že si kroužkem léčíte své vlastní dávné ambice.

 

Zdroj:

https://www.predskolnivek.cz/kolik-krouzku-je-tak-akorat-poznate-kdyz-je-dite-pretizene/

Kolik kroužků je pro dítě tak akorát?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!