Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bouřka / foto: shutterstock

Jak se chovat během bouřky? Místa, kde se neschovávat, nezůstávat a nepřenášet kovové předměty

Počet bouřkových dnů každoročně způsobí řadu požárů lidských obydlí, v přírodním prostředí a také ztráty na lidských životech. Jak se chovat při bouřce venku a doma?

Bouřka sice patří zejména k létu, ale překvapit může prakticky v jakémkoli ročním období. Jak se chovat, když vás zastihne bouřka venku? Před bleskem nejste v bezpečí ani doma. I zde platí jistá bezpečnostní pravidla.

Bouřkové mraky
Bouřkové mraky – Zdroj: Shutterstock.com

Jak se chovat při bouřce venku

Pokud nemusíte, nevycházejte během bouřky ven. Stane se, že prostě musíte. Stejně tak vás může bouřka zastihnout, když budete venku, na výletě, cestě z práce apod. V takovém případě se snažte schovat. Bezpečným úkrytem před bouřkou jsou budovy, stavby chráněné hromosvodem. V přírodě za bezpečný úkryt lze považovat hustý les a háj, nižší porost či úzké údolí. Naopak se nikdy neschovávejte pod osamělý strom, na kraj lesa, pod převis nízké skály či v menším stavení bez hromosvodu.

Největší nebezpečí zásahu bleskem hrozí v otevřeném terénu a na vyvýšeném místě. Proto při bouřce nezůstávejte na kopci či holé pláni. Doporučeným řešením je přečkat bouřku v podřepu a s nohama i rukama u sebe. Rozhodně si nelehejte na zem, stejně tak se nezdržujte poblíž potoka či na podmáčené půdě. Bezpečným úkrytem není ani stan či menší jeskyně ve skále.

Silná bouře
Silná bouře – Zdroj: Shutterstock.com

Pozor na kovové předměty a pohyb

Za bouřky nepřenášejte kovové předměty, neboť fungují jako hromosvod. Pokud vás zastihne bouřka v přírodě, tak neutíkejte. Během bouřky si dávejte pozor na vodu a veškeré látky, které snadno vodí elektřinu. Pakliže dojde k nehodě, tak první pomoc při úrazu bleskem je prakticky stejná, jako je tomu při ostatních úrazech způsobených elektrickým proudem. Je zapotřebí zahájit resuscitaci a provést protišoková opatření.

Co dělat a nedělat doma při bouřce

Před bleskem nejste zcela v bezpečí ani uvnitř svého domu. Je dobré si nechat jednou za pět let zkontrolovat hromosvod. Nefunkční hromosvod je totiž větším rizikem, než kdybyste ho neměli vůbec. Blesky totiž přitáhne, ale nesvede je do země. Pokud si nejste jisti zajištěním domu před bouřkou, tak se raději během bouřky nesprchujte, nemyjte si ruce ani nádobí po tekoucí vodou, nepracujte na počítači, nesledujte televizi a nepoužívejte přístroje na elektřinu. V případě velké bouřky všechny přístroje vytáhněte ze zásuvky a odpojte vše od modemu a anténu od televize.

 

Zdroje:

https://www.hzscr.cz/clanek/jak-se-chovat-behem-bourky-a-jak-ochranit-obydli-pred-uderem-blesku.aspx

https://www.prozeny.cz/clanek/blesk-do-vas-muze-uhodit-i-v-byte-jak-se-chovat-pri-bource-57554

Jak se chovat během bouřky? Místa, kde se neschovávat, nezůstávat a nepřenášet kovové předměty

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!