Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sůl v kuchyni / foto: shutterstock

Sůl nad zlato je minulostí aneb Jak umocnit chuť jídla bez použití soli

Je známo, že solení není zdravé. Domníváte se, že vám jídlo nebude chutnat, pokud ho neosolíte? Zkuste lepší alternativy dochucovadel, které dodají pokrmům chuť a díky kterým nebudete sůl postrádat.

I když se v jedné z oblíbených českých pohádek praví, že sůl je nad zlato, tak věřte, že jídlo vám může chutnat, i když ho neosolíte. Je známo, že sůl má negativní vliv na naše zdraví, vede k mnoha zdravotním obtížím. Lékaři apelují, abychom solili co nejméně a omezili konzumaci potravin, které obsahují vyšší množství soli. Pokud si myslíte, že jídlo, které neosolíte, nemůže chutnat, tak může. Přinášíme tipy, jak a čím nahradit sůl. Díky tomu budete sůl v kuchyni potřebovat opravdu minimálně.

Se solí opatrně
Se solí opatrně – Zdroj: Shutterstock.com

Místo soli zelené bylinky

Nejlepší jsou čerstvé zelené byliny, které jídlo dochutí, dodají mu aroma, ale navíc ho i rozjasní. Když nemáte čerstvé byliny, můžete použít i sušené. Nicméně v dnešní době je už možné pěstovat byliny po celý rok, a to klidně doma na parapetu. Mezi nejvýraznější patří pažitka, petrželka, majoránka, libeček, tymián a kopr. Posledně jmenovaná bylina je ideální při přípravě ryb i dresinků. Takový dip z bílého jogurtu se obejde bez soli, neboť ho lze ochutit drceným černým pepřem, lisovaným česnekem a nasekaným koprem. Jak vidíte, je to jednodušší, než se na první pohled zdá.

Použití cibule a česneku

Osvědčeným způsobem je příprava pokrmů na cibulce, která obsahuje prospěšné látky a je i aromatická. Díky tomu s ní bude chutnat lépe, a to jak masité pokrmy typu čína, tak i guláš a polévky. Obdobnou službu prokáže česnek a též zázvor. Do masové směsi můžete místo soli přidat bílý jogurt. Výsledný pokrm bude jemnější a chutnější.

Česnek a cibule pokrmy skvěle dochutí
Česnek a cibule pokrmy skvěle dochutí – Zdroj: Shutterstock.com

Účinek citrusových plodů

U některých jídel je možné sůl nahradit kyselou chutí citrusů. Je dosti výrazná. Díky tomu šťávou z citronu či limetky můžete jednoduše nahradit sůl. Pro zdůraznění aroma lze použít i citrusovou kůru. Skvěle funguje v případě ryb, vařené i dušené zeleniny, salátu. Platí i v případě minutek, kdy sůl stačí nahradit šťávou z citronu nebo limetky.

Tipy na omezení solení

Používejte výhradně čerstvé nebo sušené byliny, nikdy bylinné směsi, které naopak obsahují sůl. Není třeba solit vodu na těstoviny, rýži či brambory. Jedná se o přílohu zpravidla k masu či rybě, a to lze dochutit bylinami či citrusovou šťávou. Pokud používáte sýr, mějte na paměti, že ten už sám dodá pokrmu slanou chuť. Pokud patříte mezi ty, kteří solí více, ze dne na den asi těžko přestanete používat sůl. Je dobré omezovat solení postupně a nahrazovat více vhodnými přírodními náhradami, až jednoho dne zjistíte, že vlastně sůl už takřka nepotřebujete.

 

Zdroje:

https://mene-solit.cz/sul-a-zdravi/cim-nahradit-sul/

https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/cim-nahradit-sul-30000409.html

Sůl nad zlato je minulostí aneb Jak umocnit chuť jídla bez použití soli

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!