Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Předání bytu / foto: shutterstock

Zákazy a podmínky nájemní smlouvy jsou mnohdy protizákonné

Pronájem bytu pouze nekuřákům nebo pronájem bez domácího mazlíčka objevíme v inzerci často. Ty samé podmínky si potom majitel bytu často napíše i do nájemní smlouvy. Pochopit se to dá, ale být by to tam rozhodně nemělo.

Někdy jsou v nájemních smlouvách skutečně perličky

Každý chce bydlet, nebo lépe řečeno, bydlet potřebuje. V mnoha případech zvolíme podnájem. Projdeme inzerci, najdeme si vyhovující byt a hurá, jde se podepisovat nájemní smlouva. Často v ní ale podepíšeme klauzule, které tam rozhodně nemají co dělat. To, že je v bytě přísný zákaz kouření (většinou pod pokutou nebo výpovědí z nájmu) či zákaz chovu domácího mazlíčka, je běžná věc. Jsou ovšem smlouvy, ve kterých najdeme hotové perličky. A lidé je podepíší. Chtějí bydlet, byt se jim jinak líbí, tak na smlouvu dají svůj autogram. Přitom je taková nájemní smlouva, pokud něco takového obsahuje, nezákonná. Dalšími podivnými zákazy nebo podmínkami v nájemních smlouvách bývá zákaz návštěv. I když to zní neuvěřitelně, i takovou podmínku lidé přijmou.

Podle spotřebitelské organizace dTest se můžeme setkat se skutečnými kuriozitami v nájemních smlouvách. Nový nájemníci jsou občas nuceni podepsat, že si v bytě nebudou lakovat nehty nebo že své miminko uspí večer do deváté hodiny.

Pronájem bytu
Pronájem bytu – Zdroj: Shutterstock.com

Zakázané zákazy se někdy ale pochopit dají

Je logické, že nekuřák nebude z bytu, kde bydlel kuřák a pálil jednu za druhou, zrovna nadšený. Kouř z cigaret se uchytí nejen na záclonách, ale dokáže jím nasáknout nábytek, a dokonce i zdivo. Vyvětrat to po delší době nejde. Při odchodu nájemce sice musí dát byt do původního stavu, ale kdo změří míru zakouřeného bytu, nám zákon neporadí. A jak se bránit tomu, aby nám kuřák byt nevyudil? Do nájemní smlouvy se uvede – Byt je nekuřácký.

Ideální je, pokud se při sepisování nájemní smlouvy poradíme s někým kompetentním. Použít pro nájemní smlouvu nevyhovující vzor, není zrovna šťastné. Zrovna tak platí to, že je dobré si nájemní smlouvu, která nám je předložená k podpisu, nechat zkontrolovat.

 

Zdroj:

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/pozor-majitel-bytu-vam-nema-pravo-zakazovat-zvire-ani-koureni-v-byte-27987

 

 

Zákazy a podmínky nájemní smlouvy jsou mnohdy protizákonné

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!