Pokud se chcete před chřipkou a nachlazením chránit, zařaďte do svého jídelníčku zdroje vitamínu C. Které to jsou?
Červená paprika
Ze zeleniny je na vitamín C bohatá třeba červená paprika. V období chřipek ji proto zařaďte do svého jídelníčku. Červená paprika je silným antioxidantem, ukrývá v sobě čtyřnásobné množství vitamínu C než citrusy. Bylo také prokázáno, že paprika dokáže zabránit rozvoji rakoviny, zejména žaludku a tlustého střeva.
Růžičková kapusta
Velmi zdravou zimní zeleninou je růžičková kapusta. Obsahuje nejenom velké množství vitamínu C, ale také dalších vitamínů a minerálů. Díky tomu pomáhá zlepšovat imunitu a bojovat proti chorobám, zároveň upravuje trávení, zbavuje tělo škodlivin a zlepšuje soustředění.

Kiwi
Dalším zdrojem vitamínu C je kiwi. Toto ovoce obsahuje více tohoto vitamínu než citrusy. Kromě toho je kiwi bohaté na vlákninu, železo, draslík a hořčík. Prokazatelně posiluje imunitu, pomáhá bojovat proti infekčním chorobám. Také snižuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáhá při chudokrevnosti, zpomaluje proces stárnutí buněk a zlepšuje stav zubů a kostí.
Brokolice
Více vitamínu C než citrusy v sobě ukrývá také brokolice. Dále obsahuje další vitamíny a vlákninu. Brokolice přispívá k posílení imunity, snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty, působí příznivě na činnost srdce, optimalizuje hladinu cukru i cholesterolu v krvi.
Zelí
Zelí je rovněž zdrojem vitamínu C. Má antibakteriální účinky, dokáže dokonce zničit obávaného zlatého stafylokoka! Šťáva ze zelí mírní kašel, pomáhá při celé řadě onemocnění dýchacích cest.

Papája
Toto exotické ovoce je bohaté na vitamíny, antioxidanty, vlákninu a enzymy. Proto dokáže urychlit léčení nemocí, upravit funkci jater a štítné žlázy, zabránit rozvoji rakoviny nebo Alzheimerovy choroby. Papája také snižuje hladinu cholesterolu v krvi, a tak chrání naše srdce.
Jahody
Čerstvé jahody si sice v zimě spíše nedopřejete, jsou však také zdrojem vitamínu C. Jahody patří mezi silné antioxidanty, dokáží snížit cholesterol, pomáhají při onemocnění močových cest, ledvin a srdce.
Ananas
Ananas obsahuje zhruba stejné množství vitamínu C jako citrusy. Rovněž se tedy vyplatí ho konzumovat v době chřipek. Ananas v sobě ukrývá enzym zvaný bromelin, který působí proti vzniku zánětu, tlumí bolest a urychluje hojení ran. Také udržuje zdravé naše cévy a tepny, přispívá k odbourávání tuků a lepšímu zažívání.
Zatočte s chřipkou a nachlazením: Zařaďte do svého jídelníčku tyto potraviny
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!