Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Opilec / foto: shutterstock

Jak alkohol ničí orgány

O škodlivosti alkoholu na lidské zdraví ví asi každý z nás. Víte ale, jak konkrétně škodí nadměrná konzumace alkoholu jednotlivým orgánům? Jaké zdravotní komplikace má alkohol na svědomí?

Alkohol bychom mohli bez nadsázky nazvat jedem, který dokáže zničit orgány v lidském těle. Alkohol zkrátka umí zabíjet. A to mnohdy poměrně nenápadně a pomalu. Mnoho zdravotních problémů spojených s konzumací alkoholu se totiž projevuje až po několika letech. A to už může být pozdě!

Lékaři uvádějí, že ohroženy jsou zejména orgány těch lidí, kteří alkoholu propadli již v nízkém věku. U nich se pak některé choroby rozvíjejí mnohem rychleji než u jiných pijáků. Není tak výjimkou, když se objeví cirhóza jater třeba už u třicetiletého člověka. V nízkém věku se pak také v důsledku nadměrné konzumace alkoholu objevují psychické problémy, jako je například agresivita nebo deprese. Přitom právě „depku“ mnoho lidí zahání právě alkoholem. A to je špatně!

Ženy pak zpravidla propadají alkoholismu snáze než muži. A také jejich orgány více trpí – mnohem rychleji je alkohol poškozuje oproti těm mužským orgánům. Pokud je však problém podchycen včas a člověk začne abstinovat, podaří se jeho orgány ještě zachránit. Alkoholici však umírají průměrně o deset až patnáct let dříve než lidé, kteří alkoholu neholdují.

A jak alkohol ničí jednotlivé orgány?

Alkohol a mozek

Je všeobecně známým faktem, že alkohol má na svědomí poškození mozkových buněk – některé z nich nenávratně zničí. U alkoholiků tak postupně ubývá mozková tkáň, a proto se u nich objevují problémy se soustředěním, problémy s pamětí či poškození mozečku, což má za následek třes rukou a jiné pohybové potíže. Pro alkoholiky je pak v důsledku poškození mozku typická například Korsakovova psychóza (projevuje se poruchami krátkodobé paměti a dezorientací, nemocný si kvůli špatné paměti často vymýšlí) nebo Wernickeho choroba (projevuje se špatnou koordinací v důsledku úbytku svalové hmoty, dále pak poruchami řeči). Nakonec se může objevit tzv. alkoholická demence.

Alkohol a játra

Všichni také asi víme, že alkohol poškozuje játra. Velmi častým problémem pijáků je tzv. steatóza, tedy ztučnění jater. Tento problém lze vyřešit omezením konzumace alkoholu. Pokud však člověk pije dál, tento stav vyústí v cirhózu, tedy svraštění jater. To už je vážná choroba, která nejčastěji vede k selhání orgánu, a tedy i ke smrti. Člověk může podstoupit transplantaci jater, ovšem celý život už musí abstinovat.

 

Alkohol a trávicí soustava

Alkohol dokáže nevratně poškodit sliznice žaludku a střev. Častý je pak výskyt například gastritidy (tedy chronický zánět žaludku) nebo žaludečních či dvanácterníkových vředů. Nadměrná konzumace alkoholu má rovněž za následek vysokou hladinu cholesterolu v krvi nebo zvýšené riziko rozvoje rakoviny střev.

Alkohol a cévní soustava

Konzumace alkoholu vede ke zvýšení krevního tlaku či ke vzniku arteriosklerózy, což má za následek infarkt a cévní mozkové příhody (tedy mrtvice). Alkohol velice zatěžuje a poškozuje srdce a cévy, přispívá ke vzniku obezity i diabetu. A stojí tedy mnohdy za předčasným úmrtím.

Alkohol a další orgány

Alkohol má nepříznivý vliv také na plíce, kdy je překrvuje, a člověku se tak hůře dýchá. Také dokáže poškodit ledviny a pohlavní orgány. Ženy pak často trpí na hormonální poruchy, u mužů se snižuje produkce spermií a objevují se problémy s potencí.

Jak alkohol ničí orgány

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!