Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Fobie z jídla / foto: shutterstock

Jídlo a fobie: Když se lidé bojí potravin nebo vaření

Fobie trápí mnoho lidí. Někdo se bojí hadů, někdo pavouků a někdo třeba jídla. Které fobie jsou spojené s jídlem?

Fobie spojené s jídlem nejsou pouhou nechutí. Jsou charakteristické velkými úzkostmi či přímo depresivními stavy. Objevuje se také nevolnost, nervozita a podráždění.

Cibofie – strach z jídla

Strach z jídla se nazývá cibofobie. Jedná se o určitý druh poruchu příjmu potravy, kam se řadí i anorexie a bulimie. Cibofobie má však oproti těmto nemocem svá specifika. Projevuje se například strachem z konkrétních pokrmů, strachem z prošlých potravin, strachem z připálených nebo naopak nedovařených jídel. Někteří lidé trpící touto fobií zase nedokáží jíst v restauracích či na jiných veřejných místech. V extrémním případě přestávají cibofobici jíst úplně.

Ovofobie – strach z vajec

Existují lidé, kteří by nikdy nesnědli vejce a pokrmy z nich připravené. Strach z konzumace vajec má své pojmenování – říká se mu ovofobie. Zatímco někomu vadí konzumace samotných vajec, někdo není ani schopný sníst pokrm, který vejce obsahuje. Známou osobností trpící ovofobií byl například Alfred Hitchcock. Je tedy tak trochu úsměvné, že zrovna on je autorem slavného hororu Ptáci.

Turofobie – strach ze sýrů

Docela velké množství populace nejí sýry. Mezi těmito lidmi se však vyskytují tací, kteří nemohou sýr ani cítit, jinak se jim udělá nevolno. Ti pak trpí panickou hrůzou ze sýrů, tzv. turofobií. Tato fobie vzniká většinou již v dětství či na základě nějaké špatné zkušenosti se silně aromatickými sýry se specifickou chutí.

Acerbofobie – strach z kyselých jídel

Někteří jedinci zkrátka nevyhledávají kyselé potraviny, jiní z nich mají přímo hrůzu. Tato porucha se nazývá acerbofobie. Citrusy nebo třeba nakládaná zelenina jsou pro lidi trpící touto fobií neprozřitelné. Acerbofobie má často původ vzniku v dětství, kdy byl dotyčný nucen jíst kyselé potraviny.

Carnofobie

Všichni asi známe vegetariány a vegany, tedy ty, kteří nejí maso. Ovšem existují také jedinci, kteří mají z masa přímo strach – ať už kvůli riziku přítomnosti parazitů nebo kvůli zápachu syrového masa. Takoví lidé trpí tzv. carnofobií a maso nikdy nepozřou.

Phagofobie – strach z polykání

Strach z polykání odborníci označují jako phagofobii. Tato fobie může vést k moha zdravotním komplikacím, jako je například hubnutí, zažívací potíže a další zdravotní problémy. Strach z polykání vzniká zpravidla na základě nějakého traumatického zážitku – například pokus se člověk někdy začal při jídle dusit atd.

Mageirocofobie – strach z vaření

Bojíte se vařit? Pak možná trpíte mageirocofobií. Jedná se o strach z vaření. A proč se někdo může bát vařit? Třeba proto, že má dotyčný strach, že neuvaří dobře, nikomu nebude jeho výtvor chutnat nebo, že si při krájení surovin ublíží. Někteří lidé trpící touto fobií neradi zkouší nové recepty, a proto vaří neustále totéž.

Jídlo a fobie: Když se lidé bojí potravin nebo vaření

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!