Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Raynaudův syndrom / foto: shutterstock

Trápí vás v chladném období studené ruce a nohy měnící barvu? Možná trpíte Raynaudovou nemocí!

Raynaudův syndrom je poměrně rozšířené onemocnění, málokdo ho však rozezná. Jaké jsou jeho projevy a jak účinně proti němu bojovat?

Co je Raynaudův syndrom a jak se projevuje?

Jde o opakované záchvaty zblednutí periferních částí těla, nejčastěji pak prstů na rukách, na nohách nebo špičky nosu. Důvodem bývá porucha krevního zásobování, kterou způsobují křečovité stahy drobných tepen a tepének. To má za následek změnu barvy v odkrvených oblastech, které vlivem nedostatku krve blednou až modrají. Poté, co se stažené tepny uvolní, dochází naopak k překrvení postižené oblasti, což bývá doprovázeno nepříjemnou bolestí, pálením, až trnutím končetin. Celková doba záchvatu se pohybuje mezi 10 až 20 minutami, záchvaty se však často opakují. Za spouštěč se většinou považuje chlad nebo silné emoční vypětí.

Koho se nejčastěji Raynaudův syndrom týká?

Tímto zvláštním syndromem trpí 5 -10 % populace a nejčastěji postihuje převážně mladé zdravé ženy. Zajímavé je, že se u nich syndrom projevuje hlavně v reprodukčním období, takže se s ním poprvé setkávají až po pubertě a k jeho ústupu dochází v období menopauzy. Většina postižených vůbec netuší závažnost onemocnění a zaměňuje jej s chladovou intolerancí nebo nízkým tlakem, kvůli kterému nedochází k potřebnému prokrvení končetin.

Jak předcházet projevům Raynaudova syndromu a čemu se vyhnout?

Chlad: Pokud trpíte tímto syndromem, měli byste se vyhýbat náhlým teplotním změnám, které mohou okamžitě spustit reakci na chlad. Pro jistotu u sebe noste stále rukavice, a to nejen v chladných měsících.

Stres a úzkost: Odborníci zjistili, že stres a úzkost bývají častými spouštěči Raynaudova syndromu. Snažte se proto být v klidu a nerozčilovat se. Dobré je také naučit se pracovat se svými emočními stavy pomocí přirozených metod, jako je například meditace, jóga nebo různé uklidňující bylinné čaje. 

Cigaretový kouř: Kouření bývá také jednou z možných příčin záchvatu a hlavně vede k celkovému zhoršení zdravotního stavu. Pokud trpíte Raynaudovým syndromem, doporučuje se okamžitě přestat kouřit.

Léky: Některé léky na úpravu tlaku, na léčbu migrény, ale také antikoncepční pilulky mohou způsobit častější opakování záchvatů. Vždy se proto poraďte se svým lékařem o jejich vhodném užívání.

Trápí vás v chladném období studené ruce a nohy měnící barvu? Možná trpíte Raynaudovou nemocí!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!