Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Komár / foto: shutterstock

Jak se vyvarovat štípancům od komára? Nenoste černou barvu, nepijte pivo a nesportujte!

Proč si komáři vybírají ke svému hodování pouze určitý typ lidí a jaká jsou jejich výběrová kritéria?

Pokud nechápete, proč si bzučící bodavý hmyz vždy zvolí k poštípání právě vás a ostatních si ani nevšimne, pravděpodobně v sobě máte něco, co komáry neodolatelně přitahuje. Vědci totiž odhalili, že komáři jsou schopni zjistit z vůně lidského tělo složení krve, podle kterého si následně vyberou ideální oběť s nejchutnější krví. Co komáry přitahuje a co jim naopak nevoní?

Krevní skupina

Podle průzkumu preferují komáři krevní skupinu 0 oproti skupině A či B. Údajně až 85 % lidí vylučuje prostřednictvím epidermis látky, pomocí kterých jsou komáři schopni identifikovat krevní skupinu, která jim chutná nejvíce.

Oxid uhličitý

Dalším kritériem, podle kterého si komáři vybírají svůj cíl, je množství vyprodukovaného CO2. Komáři jsou schopni cítit jeho produkci na vzdálenost větší jak 50 metrů. Lidé, kteří produkují více CO2, bývají pro komáry atraktivnější. Proto si komáři raději vybírají dospělé osoby než děti, a také s chutí sají krev těhotným ženám. Ty totiž produkují až o 21 % více oxidu uhličitého než ostatní.

Teplota

Také tělesná teplota je jedním z faktorů, podle kterého si komár vybírá svoji oběť. Dokáže totiž vycítit, čí krev má větší teplotu, a takového jedince pak upřednostní před ostatními.

Pot

Lidský pot je plný látek, které působí na komáry jako magnet. Kyselina mléčná, amoniak i kyselina močová tvoří silné afrodisiakum, kterému komáři zkrátka neodolají. Své o tom vědí hlavně sportovci, kteří se po svém výkonu stávají ideálními adepty k poštípání.

Pivo

Nejen pivo, ale alkohol všeobecně zvyšuje pocení a hladinu ethanolu v krvi, což jsou společné faktory přitahující komáry.

Barva

Vědci objevili, že komáři neidentifikují svoji oběť pouze podle vůně, ale také podle barvy. Zatímco tmavé barvy jsou pro ně lépe rozpoznatelné, světlé barvy jim dělají problém. Jistější cíl pro komáry proto představuje člověk oblečený v černých šatech.

Jak se vyvarovat štípancům od komára? Nenoste černou barvu, nepijte pivo a nesportujte!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!