Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Štěnice / foto: shutterstock

Jak na likvidaci štěnic jednoduše a spolehlivě

Pokud se do vašeho bydlení nastěhují štěnice, opravdu to není nic příjemného.

Štěnice v bytě najde každoročně tisíce domácností. Pokud i vy máte tu smůlu, že štěnice otravují život právě vaší rodině, máme pro vás jednoduchý návod, který vám pomůže se s nimi jednou provždy rozloučit.

Máte doma štěnice?

V první řadě je samozřejmě důležité ověřit, že vaši domácnost okupují právě štěnice. Pokud vás trápí nepříjemné štípance, které připomínají štípance komára nebo blechy, měli byste zpozornět. Štípance mohou během pár hodin zmizet, pokud nejste alergičtí, dokonce si jich nemusíte vůbec všimnout. Kousance se většinou nacházejí na nekrytých místech těla, jako jsou paže, nohy, záda nebo krk. Komár vás většinou štípne jen na jednom místě, štěnice ale nejčastěji štípají ve skupině, takže štípanců je hned několik vedle sebe. Jestliže máte několik štípanců na jednom místě, mohlo by se jednat o štěnice domácí.

Opravdu nejlepší způsob, jak zjistit, jestli se jedná o štěnice je nalezení nějakého dospělého jedince, kterého porovnáte s fotografiemi. Štěnice mají ploché tělo velké 1-10 milimetrů a jsou zbarveni do červenohnědé barvy. Jelikož neskáčou a jsou opravdu malé, je opravdu náročné je náhodou najít, musíte hledat. Pokud si nejste jistí, není nic jednoduššího než se svěřit do rukou odborníkům, pokud jste z Prahy, pomůže deratizace štěnic Praha.

Rozhodně zkontrolujte postele, matrace, špatně přístupné prostory za nábytkem apod. Pokud najdete dospělé jedince, vajíčka, trus a larvy, už víte, s čím máte tu čest.

Nejlépe pomůže kvalifikovaná pomoc

Štěnice jsou nebezpečné hlavně pro své rychlé rozmnožování, takže není problém, aby se masivně rozšířily v poměrně krátkém časovém úseku. Štěnice dokážou přežít bez potravy velice dlouho, takže boj s nimi je opravdu náročný. Navíc jsou často odolné proti běžným přípravkům, takže je nejlepší vyhledat odbornou pomoc.

Zásadní je úklid

Před samotnou likvidací odborníkem je důležité pečlivě vyluxovat celou domácnost, veškeré špatně přístupné prostory, lůžkoviny, sedačky, zkrátka všechno, kde by se štěnice mohli nacházet. Po tom, co vyluxujete ihned vyhoďte sáček z vysavače a používanou hadici pečlivě vypláchněte horkou vodou.
Veškeré lůžkoviny pro jistotu vyperte minimálně na 60 stupňů.
Abyste předešli dalšímu šíření štěnic, dbejte na to, abyste po dobu napadení vašeho bydlení nevynášeli z domu žádný nábytek.

Odborná pomoc

Poté už nezbývá nic jiného než zavolat odborníka, který celý byt ošetří speciálním postřikem. Deratizace štěnic je několikatýdenní proces, který vás zbaví nepříjemných škůdců. Většinou se desinfekce provádí na třikrát, aby bylo jisté, že se zahubili opravdu všichni škůdci. Hubení štěnic vyžaduje speciální postřik, naštěstí je jeho aplikace poměrně krátká (trvá okolo hodiny) a po zaschnutí přípravku je možné prostory využívat jako za normálního režimu.

Boj se štěnicemi není nic jednoduchého, avšak pokud vše provedete podle návodu a svěříte svůj byt do rukou odborníka, měli byste mít vyhráno.

Jak na likvidaci štěnic jednoduše a spolehlivě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!