Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vrásky na čele / foto: shutterstock

Jak být úspěšná v boji proti vráskám

S přibývajícím věkem přibývají nejen životní zkušenosti, ale také vrásky. Stárnutí nezastavíme, ale tvorbu vrásek můžeme alespoň trochu zpomalit.

Nemusíme hned běžet na lifting či nějakou podobnou proceduru, stačí sáhnout po kvalitním krému či séru s účinnými látkami.

Jaké aktivní složky krémů či sér patří mezi nejúčinnější?

Retinol

Na prvním místě můžeme jmenovat retinol. Tato forma vitamínu A byl první antioxidant, který se začal využívat v protivráskové péči. Retinol dokáže neutralizovat volné radikály, nestabilní molekuly kyslíku, které negativně působí na kožní buňky, odpovídají za jejich rozpad a vznik vrásek.

Vybírat můžete kosmetické přípravky s různou koncentrací retinolu. Konkrétně existují čtyři druhy koncentrace a vy si tak můžete vybírat mezi koncentrovanějším sérem či méně koncentrovaným nočním krémem. Po aplikaci retinolu se nevystavujte slunečnímu záření. Přípravky používejte večer a zpočátku buďte v aplikace opatrné a určitě začínejte s nižší koncentrací.

Vitamín C 

Vitamín C je dalším silným antioxidantem, který navíc chrání pleť před škodlivými účinky slunečního záření. Vitamín C volte buď v podobě koncentrovaného séra, kapslí či v podobě denního krému. Jelikož není fotostabilní, chraňte jej před slunečním zářením, jinak pozbyde účinnosti.

Kyselina hyaluronová

Zmínit musím určitě také kyselinu hyaluronovou. Tato kyselina má schopnost na sebe vázat vodu, tudíž přípravky obsahující kyselinu hyaluronovou pleť hydratují, dodávají jí pružnosti, které věkem ubývá. Dlouhodobě využívejte krémy či séra s touto účinnou látkou.

Hydrolyzovaný kolagen

Další účinnou látkou v boji proti vráskám je kolagen, respektive spíše hydrolyzovaný kolagen. Oproti kolagenu v přirozené formě se do pleti vstřebává beze zbytku a účinek je tak mnohem vyšší. Kosmetika s kolagenem není vhodná pro vegany, neboť se jedná o živočišnou bílkovinu.

Koenzym Q10

Nakonec můžeme ještě zmínit koenzym Q10. I tato aktivní látka chrání pleť před poškozením UV zářením a může napomoci mírně vyhladit již vzniklé vrásky.

Stárnutí a s ním spojený vznik vrásek jistě nezastavíme, ale můžeme ho správnou péčí výrazně zpomalit.

Jak být úspěšná v boji proti vráskám

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!