Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Autismus / foto: shutterstock

V posledních několika letech narůstá počet dětí, kterým je diagnostikována porucha autistického spektra

Přibližně každé 75. dítě se v současné době rodí s některou z poruch autistického spektra. Ať již jde o Dětský autismus nebo například Aspergerův syndrom, je to poměrně alarmující číslo. Co se za ním skrývá?

Autismus je především poruchou sociální interakce

Poruchy autistického spektra jsou definovány zejména nedostatky ve 3 základních oblastech:

  • v komunikaci
  • představivosti
  • sociálních vztahů.

U každého dítěte se však tato nemoc projevuje jinak. Někdo nedokáže odpovídajícím způsobem reagovat na běžné sociální podněty, jiný má navíc i potíže s chováním a projevuje se hyperaktivitou a nesamostatností. Existují však i lidé, kteří i přes tuto nepříznivou diagnózu dokázali vystudovat a mají do jisté míry normální život. Většina dětí s poruchou autistického spektra však má komunikační potíže a do jisté míry preferuje vlastní svět před tím okolním. Projevuje se to jak opožďováním a mentální retardací, tak nadprůměrnými schopnostmi v určitých oblastech, například matematice, jazycích a podobně.

Kdy dochází k prvním projevům autismu?

Neobvyklé chování lze pozorovat již u batolat, která již ve věku okolo 1 roku méně aktivně reagují na snahy o získání pozornosti, jsou méně „upovídaná“ a nenapodobují dospělé. Není však třeba panikařit, některé zdravé děti se v takto nízkém stavu projevují obdobně. Diagnózu lze přesně stanovit až ve zhruba 1,5 roce věku, kdy by si měl i pediatr všimnout neobvyklého chování.  Přesné stanovení je však obvykle možné až okolo 2 let věku dítěte. Máte-li ale podezření na to, že váš potomek by mohl takovouto poruchou trpět, nečekejte na pediatra a vydejte se k neurologovi, který si posvítí na mozkovou aktivitu vašeho dítěte. Dětský mozek je velice tvárný, a čím dříve s ním začnete pracovat, tím větší šanci na rozvoj komunikačních a sociálních dovedností dítě má.

V posledních několika letech narůstá počet dětí, kterým je diagnostikována porucha autistického spektra

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!