Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pivo Corona / foto: monticello / shutterstock.com

Lidé se zajímají, zda existuje souvislost mezi koronavirem a mexickým Corona pivem

Koronavirus patří v současnosti mezi nejvíce probíraná témata a někteří lidé hledají zdroj nákazy i v takových absurditách, jako například ve známém mexickém pivu.

Jedním z nejžhavějších témat internetových diskuzí je v poslední době onemocnění koronavirem. Jak víme, virus původem z čínského města Wu-chan se říší raketovou rychlostí po celém světě a nedává spát jak odborníků hledajícím adekvátní způsob léčby, tak laické veřejnosti, která kromě ověřených zpráv musí čelit i falešným a zavádějícím informacím. Není se čemu divit, pokud se totiž jedná o události globálních rozměrů, téměř vždy jsou pravdivé a užitečné informace doprovázeny těmi falešnými, zavádějícími a často až absurdními výmysly.

Strýček Google ví vše....

Podle posledních statistik společnosti Google vzrůstá ve vyhledávačích zájem o vysvětlení souvislosti čínského koronaviru a mexického Corona piva. Jak potvrzují Google data, mezi nejhledanější klíčová slova, která lidé opakovaně zadávali do vyhledávání, patří „pivní virus koronavirus“, „pivní virus“ a „pivní koronavirus“. Vypadá to, jako by byli opravdu přesvědčeni, že známé mexické pivo Corona Extra má co do činění s čínskou epidemií. Jak uvádí výzkum, hledanost těchto klíčových slov rapidně stoupla po celém světě hlavně od druhé poloviny ledna. Důvodem není nic jiného než pravděpodobná shoda jmen.

 

Jaká je pravda?

Samozřejmě, že mexická značka Corona Extra nemá nic společného se šířením viru. Vědci se opravdu při pojmenování viru neinspirovali pivním mokem, vycházeli však z toho, že proteinová struktura viru vykazuje pod mikroskopem kruhovou strukturu připomínající tvar koruny. Použili proto název korona, který koresponduje s latinským slovem stejného významu.

Historie se opakuje...

Naštěstí, jak se zdá, značka Corona Extra prozatím neutrpěla žádnou újmu v souvislosti s shodným názvem virového onemocnění. Pro ty, kteří by snad ještě váhali, vydala společnost jasné prohlášení, že souvislost mezi názvy je čistě náhodná a rozhodně nemá konzumace piva Corona Exta s virovou nákazou nic společného. V minulosti jsme se však již setkali se situací, kdy prodejní značka zaznamenala kolaps prodeje v důsledku zbytečné spotřebitelské sabotáže. Něco podobného se stalo v 80. letech, kdy strach z onemocnění AIDS způsobil snížení prodeje tablet Ayds pro redukci tělesné hmotnosti na polovinu.

Co na to Češi?

U nás se snad s takovými absurditami nesetkáme, přesto se Češi zvláštním způsobem obávají o své zdraví. Jedna ze zásadních otázek, kterým čelí ministerstvo zdravotnictví, se týká přenosu koronaviru přes balíčky objednané z asijských společností jako například z Aliexpressu. Pokud máte stejné pochybnosti, můžeme vás uklidnit. Koronavirus není schopný přežít několik hodin mimo lidské buňky, proto se rozhodně z takto objednaného zboží nenakazíte. Je prokázáno, že k přenosu viru dochází ze člověka na člověka, tedy pokud jste v přímém kontaktu s nakaženou osobou.

Lidé se zajímají, zda existuje souvislost mezi koronavirem a mexickým Corona pivem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!