Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nafouklé břicho / foto: shutterstock

Problémy s nafouklým břichem nelze podceňovat

Obtěžují vás nepříjemné pocity spojené s nafouklým břichem? Pokud nás nafouklé břicho trápí delší dobu, není to už pouze nepříjemná záležitost, nýbrž docela zásadní problém.

Příčin těchto nepříjemných pocitů může být hned několik. Nejčastější z nich je přílišná plynatost ve střevech. Omezte nadýmavou zeleninu jako brokolici, květák, cibuli, česnek, zelí nebo kapustu. Také meloun pojídejte s rozumem, dále ovoce jako broskve, nektarinky, švestky, třešně, blumy. Luštěniny předem namáčejte, vodu slijte, a vařte ve vodě čerstvé. Všechny tyto potraviny totiž obsahují oligosacharidy, které mohou nafouklé břicho způsobit.

Pozor si dávejte také na čerstvý chléb, ještě teplé pečivo či buchty. Je to výborné samozřejmě, co si budeme povídat, ale… Břicho vás potom může pěkně potrápit.

Snažíte se změnit jídelníček a stravovat se zdravěji? Možná ani netušíte, že jste najednou o dost navýšili množství vlákniny ve stravě. Celozrnné výrobky, větší množství ovoce, zeleniny, proteinové tyčinky, to je více vlákniny, než potřebujete. Zkrátka platí všeho s mírou.

Nadýmání může způsobovat také intolerance na některé složky potravy, například na lepek či laktózu. Vypozorujte si, po kterých potravinách se cítíte hůře, můžete tak vyloučit případné alergeny, a obtíže zmírnit či úplně vyřešit. Někdy snesete laktózu i lepek, ale každé zvlášť, pokud potraviny s laktózou a lepkem nakombinujete, může vám toto spojení natropit neplechu. Sledujte tedy, jaké kombinace potravin vám dělají dobře a jaké nikoliv.

Vyvarujte se sycených nápojů, sladkostí  a pojídání smažených hotovek. Také umělá sladidla mohou působit nepříjemnosti se zažíváním.

Tělo potřebuje pohyb, střeva potřebují pohyb také, aby mohla správně fungovat a nehromadila plyny. Proto za vašimi obtížemi může vězet i nedostatek pohybu.

Jezte v klidu, bez stresu, pečlivě žvýkejte. Ano, stres stojí za problémy s trávením a tím pádem nafouklým břichem v neposlední řadě. Spousta z nás žije ve stresu dnes a denně a na zdraví se to dřív nebo později odrazí.

Pomozte svému trávicímu systému probiotiky. Ať už konzumací jogurtů s živými kulturami či popíjením kefírů nebo probiotickými doplňky stravy, které koupíte v každé lékárně. Pokud budou potíže přetrvávat, je na místě návštěva lékaře.

Obtěžují vás nepříjemné pocity spojené s nafouklým břichem?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!