Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Avokádo / foto: shutterstock

Přínos avokáda našemu tělu a zdraví

Spoustu z nás po prvním ochutnání avokáda pronese nejspíš něco nelichotivého, přinejmenším, že je bez chuti. Pokud ale začnete zkoušet avokádo různě upravené, v salátech či pomazánkách, většina z vás si ho dřív nebo později oblíbí. Jako já.

Avokádo je plod hruškovce přelahodného. Jde o ovoce, nikoliv o zeleninu. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světle žlutý. Dužina se krásně roztírá. Uprostřed plodu se nachází nejedlá pecka, která dobře naklíčí i v květináči.

V obchodech můžeme najít dva druhy avokáda, které rozeznáme na první pohled. Jedno má černou, hrubou slupku a druhé hladkou, zelenou slupku. Nejde o různé fáze zralosti, ale o dvě odrůdy. Černé avokádo je odrůda Hass a zelené Fuerte.

Černé avokádo odrůdy Hass se vyznačuje hrubou vrásnitou slupkou, kterou můžete v obchodě najít v různých fázích zralosti, takže nemusí být vždy černé, ale i tmavozelené s nádechem až do fialova. Takový plod je potřeba nechat doma dozrát.

Zelené avokádo odrůdy Fuerte má hladkou slupku, která je stále zelená. Podle barvy tedy zralost nepoznáme. Zralé avokádo obou odrůd by mělo být měkké, ne však až příliš rozměklé. Fuerte musí mít slupku pěkně zelenou, bez hnědých skvrn. Ty ukazují na přezrálost plodu.

Avokádo vykazuje spoustu pozitivních účinků na naše zdraví. O nich si teď napíšeme.

Avokádo je velmi výživné a obsahuje široké spektrum živin, včetně 20 různých vitamínů a minerálních látek. Obsahuje vitamín K, C, B5, B5, E, A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (nacin), kyselinu listovou a prvky jako draslík, hořčík, mangan, měď, železo, zinek a fosfor.  Průměrné avokádo váží přibližně 150 gramů. 100 gramů avokáda obsahuje asi 160 kalorií, 15 gramů tuku, 9 gramů sacharidů (z toho více než 7 gramů tvoří vláknina) a 2 gramy bílkovin. Neobsahuje žádný cholesterol ani sodík, a má pouze 0,7 gramu cukru.

Avokádo je ovoce s vysokým obsahem tuku. Neobsahuje však žádný nasycený tuk, protože většina tuku je kyselina olejová, což je mono nenasycená mastná kyselina, která je ústřední složkou v olivovém oleji a má pro lidské tělo příznivé účinky. Kyselina olejová snižuje záněty a je potvrzeno, že má pozitivní vliv na geny, které jsou spojeny s rakovinou.

Pravidelná konzumace avokáda může výrazně snížit hladinu cholesterolu,  až o 20% snížit hladinu triglyceridů, o 20% snížit hladinu LDL cholesterolu a o 11% zvýšit hladinu HDL cholesterolu (ten dobrý). Avokádo obsahuje spoustu vlákniny, kyselinu listovou a velice důležitý vitamín K.

Toto ovoce oplývá také vysokým obsahem draslíku. Draslíku většina lidí nemá dost, přitom je jedním z hlavních iontů lidského těla a je nezbytný pro správné fungování nervosvalového převodu (v srdci, kosterních svalech i v zažívacím traktu). Draslík má pozitivní vliv na krevní tlak.

Některé živiny jsou rozpustné pouze v tucích. Mezi tyto látky patří vitamíny A, D, E, K nebo také kartenoidy. Avokádo může významně zvýšit nutriční hodnotu ostatních rostlinných potravin, které konzumujeme. Stačí přidat kousek avokáda nebo trochu avokádového oleje do salátu.

Avokádo lze konzumovat v salátu, jako obloha s další zeleninou k plátku masa, v různých pomazánkách, známé je Guacamole, výborné je také jen tak namačkané na opečených toustech. Určitě toto ovoce zařaďte do svého jídelníčku.

Přínos avokáda našemu tělu a zdraví

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!