Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hořčík / foto: shutterstock

Nedostatek hořčíku v těle má svá rizika

Nedostatek hořčíku v našem těle nám může způsobit spoustu velice nepříjemných obtíží. Proč se nám ho nedostává, když je vlastně obecně dobře dostupný?

Hořčík neboli magnézium se řadí k nejdůležitějším prvkům v našem těle. Má vliv na téměř tři stovky reakcí v organizmu a seznam jeho pozitivních přínosů je opravdu dlouhý.

Hořčík si žádá každá naše buňka v těle. Podílí se totiž na enzymatických reakcích znamenajících produkci energie v těle. Proto je hořčík důležitý pro svaly a jejich stahy, stejně tak i pro přenos nervových vzruchů. Neméně důležitý je k udržení správného stavu zubů a kostí. Snižuje rovněž míru únavy a vyčerpání.

Nedostatek hořčíku nám dá tělo velice jasně najevo. Může se projevovat úzkostí a nervozitou, člověk se nedovede soustředit, trpí závratěmi a bolestmi hlavy. Často se objevují žaludeční a střevní potíže, nevolnost i zvracení. Úplně nejtypičtějším příznakem bývají svalové křeče, především v oblasti lýtek, ale i nedostatečná citlivost v rukou a nohou, případně brnění a mravenčení. Dostavuje se silná únava. Mohou se objevit i srdeční problémy. Navíc, jsme-li ve stresu, se spotřeba hořčíku ještě navyšuje.

Jak zvýšíme příjem hořčíku přirozeně, pokud nebudeme hned chtít sáhnout po doplňcích stravy z lékárny?

Hořčík se v přírodě nachází především v chlorofylu zelených částí rostlin a nejjednodušší je ho proto přijímat v rostlinné stravě. Najdeme ho zejména v luštěninách jako v sóje, čočce, hrachu či fazolích (tmavých). Dále hořčík obsahují některé druhy ořechů a semínek (kešu, mandle, piniová slunečnicová, sezamová, dýňová semínka). Najdeme ho rovněž v pšeničných klíčcích, máku, jáhlách, cuketách a možná překvapivě pro někoho v kakau.

Dále bychom si měli dopřávat mořské plody a ryby, především druhy jako losos, candát, makrela či platýs. Také ovoce obsahuje zdroj hořčíku, ponejvíc datle, banány a sušené meruňky. Ovšem pochutnávejte si  také na malinách, jahodách nebo červeném melounu. Hořčík najdeme rovněž v artyčoku, špenátu, mangoldu a celkově v listové zelenině.

Také v některých bylinkách a koření hořčík můžeme najít, ve vařeném kuřecím mase či avokádu. Hořčík lze přijímat i v nápojích, například v mrkvové, grapefruitové nebo pomerančové šťávě, či v červeném víně.

Hořčík je pro naše tělo a jeho správné fungování nezbytný, a pokud máte podezření, že trpíte jeho nedostatkem, určitě se vrhněte na výše zmíněné potraviny nebo si pořiďtě nějaký potravinový doplněk. Výborné je magnezium v kombinace s vitamínem B6.

Nedostatek hořčíku v těle má svá rizika

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!