Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Srdce volá o pomoc / foto: shutterstock

Až se infarkt zeptá

Jakmile jednou zažijete onen palčivý pocit v hrudi, doprovázený pocitem, že na vás šlápl slon, váš život už nikdy nebude jako dřív. Infarkt příliš nezajímá vaše zdravá životospráva, ale můžete mu jít naproti tou nezdravou.

Z lékařského hlediska je infarkt způsobený omezením přívodu okysličené krve k citlivé tkáni. Nejčastějším typem je infarkt srdeční, neboli myokardu, anebo mozkový, zvaný cévní mozková příhoda. Věděli jste, že infarkt může postihnout slezinu, ledviny, tenké střevo, plíce, nebo játra? Infarkt myokardu, neboli srdečního svalu, patří mezi nejčastější, proto se mu budeme věnovat podrobněji.

Pokud právě začínáte panikařit, protože se vám zdá, že v noci, když nemůžete spát, vaše srdce podivně buší a stěhuje se téměř do krku, zadržte. Lidské tělo s námi po většinu života sice hraje nejrůznější hry, ale vydrží toho opravdu hodně. Navíc disponuje spoustou samoopravných mechanismů, navzdory tomu, že se ho často nezřízeným životem pokoušíme rozbít. 

Mírná obava ještě nemusí být hypochondrie. Je dobré znát své tělo, a všímat si všech nepravidelností i nepravostí, které v životě potkají někdy každého. Většinu z takových situací tělo bez problémů ustojí. Jakmile však dojde k větší anomálii, je lepší volat lékaře, ačkoli první co vás napadne je problém bagatelizovat.

Martinovi, sportovně založenému pětatřicátníkovi, se cestou do práce udělalo nevolno. Stačil ještě projet křižovatkou, ale pak musel zastavit u kraje vozovky. Bodavá bolest byla nesnesitelná. Městskému strážníkovi, který si všiml špatně zaparkovaného auta, stačil jediný pohled na popelavě šedou pleť a čůrky potu na Martinově čele. Namísto odtahovky zavolal záchranku, a to i přes protesty a ujišťování, že mu nic není. Cestou do nemocnice prodělal několikanásobný infarkt. Marně se snažil zdravotníky přesvědčit, že to jen ráno přehnal v posilovně s tréninkem.

Smutnou skutečností je, že infarkt postihuje stále mladší jedince. Často jsou mezi nimi sportovci. Zdravý životní styl je dobrý, ale není všemocný. Lékaři spíše doporučují vyvarovat se extrémům. Na jedné straně kosí srdeční slabost sportovce, na druhé si zakrývá oči, když slavní rockeři konzumují smrtelné dávky všeho možného, aby pak ještě v sedmdesáti plodili potomstvo, a skotačili v parku s kočárkem. Svět není spravedlivý.  

Jakmile jednou prožijete infarkt, váš den ani noc už nikdy nebudou stejné. Budíte se ještě dlouho s obavou, že vám nebije srdce, že nedýcháte. Tělo se uzdraví mnohem dříve než mysl. Váš partner, nebo spíš partnerka, protože infarkt postihuje častěji muže, na vás začne pohlížet jako na pacienta. Často ji v noci přistihnete skloněnou, s uchem těsně nad vaší hrudí. Můžete vzít jed na to, že se ve společnosti nebude smát vtipu o starém profesorovi zemřelém v intimní debatě s mladou studentkou.

Infarkt člověka změní. Uvědomí si, co je v životě opravdu důležité. Někomu to vydrží půl roku, někomu už napořád. Jak mu předejít? Kromě přiměřeného pohybu a pestré stravy, která nemusí být tak úplně zdravá, ale měl by v ní být dostatek zeleniny, se snažte být v pohodě. V práci i doma. Nebrečte nad tím, co nemůžete mít. Zkuste se podívat z okna, a v duchu poděkovat za to, co máte. Pamatujte, že hřbitovy jsou plné nepostradatelných lidí. 

Až se infarkt zeptá

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!