Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Moucha na pečivu / foto: shutterstock

Co způsobí obyčejná moucha, pokud si sedne na vaše jídlo

Mouchy vnímáme jako otravný hmyz, jehož úporné bzučení nás obtěžuje hlavně v noci. Největší paseku však nadělají v případě, když přistanou na nechráněných potravinách.

Pokud moucha vytrvale bzučí a poletuje okolo vašeho chutného jídla, měli byste udělat vše, abyste se jí zbavili. Je totiž nosičem velkého množství mikro bakterií, které sice na první pohled nevidíme, zato však víme, jaké potenciální zdravotní problémy nám mohou způsobit.

Moucha může být přenašečem až 60 různých nemocí

Na člověka může moucha domácí přenést až 65 různých nemocí tím, že se mu jednoduše projde po potravinách, které pak dotyčný zkonzumuje. Mezi nemoci, které přenáší, patří úplavice, průjem, cholera a dokonce i tuberkulóza. Tyto patologie nejsou nebezpečné pouze pro člověka, ale také pro některá zvířata, jako jsou kuřata nebo prasata. Kromě bakterií může moucha přenést do lidského těla také červy i další nepříjemné parazity.

Mouchy na plátku msa

Na nohách a křídlech ulpívá nejvíce bakterií

Výzkumy potvrzují, že na nohách jedné mouchy se může vyskytovat až 5 milionů choroboplodných zárodků, které nasbírá, když se s oblibou prochází v odpadcích a exkrementech jiných živočichů. Její nožky pokrývá velké množství malých chloupků, na kterých se bakterie snadno zachytí. Nebezpečné může být proto už pouhé dosednutí mouchy na jídlo, které hodláte nadále konzumovat.

Rády do potravin kladou svá vajíčka

Nezakryté jídlo na stole je pro mouchy velkým lákadlem. Přímo je vybízí k tomu, aby do něj v nestřeženém okamžiku nakladly svá vajíčka. Myslete proto vždy na to, abyste volně ponechané potraviny zakryli průhlednou ochrannou fólií nebo čímkoliv, přes co se k nim mouchy nedostanou.

Mouchy na ovoci

Jídlo kontaminují svými slinami

Kromě bakterií uchycených a povrchu těla má tento hmyz speciálně uzpůsobený trávicí systém tak, aby mohl vytvářet z tuhé stravy stravu tekutou, která se mu snadněji konzumuje. Moucha proto doslova zvrací ze svých útrob sliny, ve kterých se samozřejmě také vyskytuje velké množství bakterií.

Po tomto výčtu je snad jasné, že po muší návštěvě na vašem talíři byste v konzumaci jídla rozhodně neměli pokračovat, ale raději ho přemístit ihned do odpadkového koše.

Co způsobí obyčejná moucha, pokud si sedne na vaše jídlo

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!