Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zelenina a štíhlá linie / foto: shutterstock

Kalorický deficit a přerušované hladovění mohou pomoci s hubnutím do plavek

Valí se to na vás odevšad, že současným trendem je zdravá mysl ve zdravém a krásném těle. Ono to asi platilo vždy, vzpomeňte období antiky, ale teprve posledních pár desítek let se na lidi klade velký tlak na jejich výkon i vzhled.

Najde se ovšem docela hodně jedinců, jimž je to celkem jedno a kteří jsou spokojeni ve svém těle, jež rozhodně nelze označit za štíhlé. Naproti tomu jiní drží už několikátou dietu bez viditelného úspěchu. Kde dělají chybu?

Hubnutí nemusí být vůbec dřina

O hubnutí byla napsáno už spousta textů. Věnují se jim lifestylové časopisy i pořady v televizi. Existuje celá řada diet, z nichž si zájemce o krásné štíhlé tělo může vybírat. Přitom by si každý, komu se nelíbí jeho tukové polštáře, měl uvědomit základní princip hubnutí – příjem kalorií musí být menší než jejich výdej, který představuje veškerou pohybovou aktivitu během dne včetně práce, procházek, úklidu i sportování. Kalorie se ovšem spotřebovávají i v klidu ve spánku. Přitom mohou nastat tři případy:

  • Kalorický nadbytek – příliš jíte a málo se hýbete, tudíž nadbytek energie se ukládá do tukových zásob.
  • Příjem se rovná výdeji – nebudete ani přibývat, ani hubnout.
  • Kalorický deficit – je základem pro úspěch v hubnutí a cílem každého, kdo se chce zbavit nadbytečných kilogramů. Podmínkou pro úspěšné hubnutí je vytrvat v kalorickém deficitu určitou dobu, přičemž platí, čím déle to bude, tím více zhubnete.

Co dělat, když vás nebaví držet diety?

Hodně lidí začíná hubnout opakovaně, protože to hned na začátku vzdají bez boje. Nebaví je sledovat kalorické hodnoty potravin, nelíbí se jim pohybová aktivita navíc a vymlouvají se, že na to ani nemají čas. Má-li mít člověk v hubnutí úspěch, musí ho to bavit. Důležitá je i správná volba stravy, která má být sice dietní, ale také chutná. Její cíl je zřejmý – naučit se novým způsobům zdravého stravování, jež povede ke snížení hmotnosti. Ruku v ruce s tímto jde i zdravější životní styl. Aby člověk zvýšil výdej kalorií a udržel si kalorický deficit, musí většinou začít sportovat, byť by se jednalo jen o rychlou chůzi.

Při hubnutí by si měl každý uvědomit, že se jedná o dlouhodobější záležitost. Neměl by si proto dávat přehnané cíle, že zhubne deset kilogramů během jednoho měsíce, když toho nebude moci dosáhnout. Určitě více potěší menší pravidelné krůčky a úspěchy v hubnutí.

Pro počítání spálených kalorií se oplatí pořídit si fitness náramek, který je umí počítat. Díky němu máme k dispozici například okamžitý přehled o tom, kolik kalorií jsme spotřebovali při hodinové procházce.

Přerušovaným hladověním k vysněné postavě

Žijeme v době blahobytu, díky němuž vlastně ani pořádně neznáme, co to hladovění vůbec je. Doma obvykle bývají ledničky plné, jídlo máme k dispozici, kdykoliv dostaneme na něho chuť. Ve světě fitness je moderním trendem přerušované hladovění. Nejedná se o dietu v pravém slova smyslu. Je to způsob životního stylu, kdy střídáte fázi hladovění s fází jídla.

Občasná hladovka je pro lidský organismus dokonce i přínosem. Ostatně věděli to už lidé v minulosti, kdy hladověli kvůli nedostatku potravy nebo drželi půst z náboženských důvodů. Aniž bychom si zřejmě uvědomovali, velká část populace drží půst během spánku.

Metod hladovění existuje několik:

  • metoda 16/8 – představuje 16 hodin půstu a 8 hodin je věnováno jídlu (vhodné pro muže). Jedná se o nejoblíbenější způsob přerušovaného hladovění.
  • metoda 14/10 – 14 hodin půstu, 10 hodin jídla (ideální kombinace pro ženy)
  • metoda jíst-přestat-jíst – 24 hodin se hladoví jednou nebo dvakrát za týden. Znamená to, že nejíte od večeře do večeře následujícího dne.
  • metoda 5:2 – Na dva dny, jež ale nejdou po sobě, si připravte jídlo pouze o 600 kaloriích. V ostatních pěti dnech můžete jíst tak, jak jste zvyklí.

Co jíst během přerušované hladovky?

Základem stravování v průběhu přerušovaného půstu by měl být pestrý jídelníček s dostatečným přísunem bílkovin, ať už živočišného nebo rostlinného původu. Ve stravě by neměly chybět mléčné výrobky a mléko, vejce, libové maso, luštěniny, ořechy, zelenina a ovoce. Z tuků nejlépe olivový. A samozřejmostí je dodržování pitného režimu a dobře tělo zásobovat neslazenými nápoji, zeleným nebo černým čajem. Při pití kávy je třeba myslet na to, že odvodňuje. Na druhou stranu potlačuje pocit hladu, pokud je doplněná malým množstvím smetany. Kávu ani čaje však nesladíme. Přerušované hladovění může být i docela zábavné, když si správně sestavíte svůj jídelníček z vašich oblíbených jídel.

Jaké změny probíhají v organismu v průběhu půstu?

Pokud organismus pravidelně hladoví, zlepšuje se jeho citlivost na hormon inzulín, upravuje se hladina krvního cukru a zvyšuje se hladina hormonu norepinefrin, jenž je odpovědný za spalování tuku. Zároveň dochází k opravování buněk, ke zrychlení metabolismu a ke snížení LDL cholesterolu.

Přerušované hladovění napomáhá snižování nadváhy a člověk tak snadněji získá pěknou postavu do plavek.

Fáze hladovění však není vhodná pro každého. Určitě by se přerušovanému půstu měly vyhýbat těhotné a kojící ženy nebo ty, které se o dítě teprve pokoušejí. Ani diabetici by raději tuto metodu zkoušet neměli nebo lidé s nízkým tlakem. Ideální není ani pro osoby, jež se již někdy potýkaly s poruchou příjmu potravy. Hladovění by rozhodně neměly podstupovat děti.

Dále je třeba si uvědomit, že tato metoda hubnutí nemusí být pro každého. Někomu půst nevadí, jinému nevyhovuje. Nejlepší je tedy vyzkoušet, jak na tom jste s hladověním vy sami.

Kalorický deficit a přerušované hladovění mohou pomoci s hubnutím do plavek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!