Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vitamín D / foto: shutterstock

Vitamín D je pro tělo důležitější, než jsme si dosud mysleli

Tento vitamín rozpustný v tucích má většina z nás spojen s prevencí výskytu křivice u dětí či osteoporózy u žen v přechodu. Nejen v tom ale spočívá jeho příznivé působení.

Podceňovaný vitamín

Vitamín D se do těla přirozenou cestou dostane zejména pobytem na slunci či v přírodě a jeho dostatečná hladina je přirozeným důsledkem zdravého životního stylu. V našich končinách jej v nejvyšší míře vstřebáváme v období pozdního jara, léta a časného podzimu, naopak v zimě většina Čechů trpí deficitem vitamínu D, což se projevuje také na jejich zvýšené nemocnosti.

Slunce jako zdroj vitamínu D

Co je vitamín D?

Oproti konvenčním představám nejde o jednu látku, ale o jejich skupinu vázající se na konkrétní jaderný receptor v buňce. Tato skupina látek má mimo jiné významný vliv na stimulaci lidského imunitního systém a působí jako prevence celé řady onemocnění například trávicího traktu či srdce. Podávání vitamínu D má příznivý vliv například i na potlačení příznak Crohnovy choroby, což je známé autoimunitní onemocnění projevující se právě oslabeným trávicím systémem.

Nemůžete-li se opalovat, vsaďte na doplňky stravy

Přirozené doplnění vitamínu D spočívá v jeho distribuci do těla v průběhu působení slunečních paprsků. A to jak těch přirozených, tak těch umělých například v soláriu. V zimním období se však doporučuje přijímat vitamín D ve zvýšených dávkách i ve formě doplňků stravy. Právě tento způsob je pro řadu lidí v mnohých ohledech bezpečnější než samotné opalování.

Doplňky stravy

Prevence nádorových onemocnění, ale i chřipky

Mnohé vědecké studie poukazují na to, že zvýšené dávky vitamínu D pomáhají lépe se vypořádat například s rakovinou tlustého střeva, vaječníků, plic, ale i dalších orgánů. Vitamín D ale pomůže nastartovat imunitní procesy v případě obyčejné chřipky nebo v poslední době často skloňovaného onemocnění Covid-19. Jeho vliv by zkrátka neměl být podceňován a především v současné době bychom mu měli věnovat zvýšenou pozornost.

Vitamín D je pro tělo důležitější, než jsme si dosud mysleli

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!