Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Náhražky kávy / foto: shutterstock

Náhražky kávy jsou nadupané minerály

Dopřáváte si každý den několik šálků kávy a vaše srdce, žaludek i krevní tlak již protestují? Proložte kávu jejími náhražkami. Skvěle chutnají a podpoří vaše zdraví.

Dostaňte se ze závislosti na kofeinu

Přestože tato látka dokáže jako málokterá jiná lidský organismus perfektně nabudit a dostat z něho maximální výkon, není pro jeho fungování úplně optimální. Většina z nás je zvyklá konzumovat kávu minimálně 2x denně, ráno hned po probuzení pro tzv. nakopnutí a po obědě pro zamezení ospalosti. Existují však i tací, kteří si klidně dopřejí 3 a více šálků denně. A to už opravdu zdravé není.

Kávová zrna

Babičky pily cikorku

Slýchali jste doma o těžkých dobách za války, kdy byla káva nedostatkovým zbožím? Právě v tomto období se na náš trh dostala cikorka, jejímž majoritním obsahem je pražený kořen čekanky. Ten má sice svoji specifickou chuť, ale obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů jako například železo, fosfor, vápník či vlákninu a nápoj z něho mohou konzumovat i malé děti a těhotné a kojící ženy. Stejně jako kávu si ho můžete vylepšit cukrem a mlékem.

Novodobé náhražky kávy

Cikorku si můžete dopřát i v současné době. Kromě ní na trhu narazíte také na Meltu, která kromě kořene čekanky obsahuje také cukrovou řepu, žito a ječmen. Díky obsahu obilí se v ní však vyskytuje lepek, proto není vhodná pro osoby trpící celiakií. Podobné složení jako Melta má i ryze moderní novinka Caro. V tom je cukrová řepa nahrazena ječným sladem. Díky tomu Caro obsahuje velké množství sacharidů. Nebudete-li ale jeho konzumaci přehánět, pár lžiček vám rozhodně neuškodí. Díky vysokému obsahu vlákniny je Caro ideální při redukční dietě.

Alternativní káva

Špalda ze starého Egypta

Jestliže vás ani jedna z výše zmíněných náhražek nezaujala, vyzkoušejte kávu ze špaldy, speciálního druhu pšenice, kterou znali již staří Egypťané. Nápoj z ní obsahuje velké množství hořčíku podporujícího metabolismus buněk, vápníku, vitamínů skupiny B, zinku a dalších prvků. Opět v ní najdete také velké množství vlákniny pro podporu trávení.

Náhražky kávy jsou nadupané minerály

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!